Ευτυχώς που η σφαλιάρα ήρθε τώρα…

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.

Πέρυσι τέτοιο καιρό ο ΟΦΗ ζούσε μεταξύ απογοήτευσης και ικανοποίησης για την 6η θέση (που τελικά έγινε 7η) και μπήκε στα play out με έναν τρόπο που, όπως φάνηκε μετέπειτα, μόνο προσβλητικός αποδείχθηκε για την ομάδα και τον κόσμο που πήγαινε στο γήπεδο.

Φέτος παραμονές αυτής της άχαρης διαδικασίας που λέγονται play out, ο ΟΦΗ έφαγε μια μεγαλοπρεπή σφαλιάρα από το Ηράκλειο μέχρι και την Λιβαδειά. Δίχως να υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένα γιατί, πάλι καλά μπορούμε να λέμε που ο ΟΦΗ δεν έφαγε τέσσερα να είναι ακόμα μεγαλύτερη η αγωνιστική σφαλιάρα.

Γιατί συνέβησαν αυτά που είδαμε χθες; Όλοι έχουν ευθύνη αλλά επειδή εγώ αποφεύγω τα τσιτάτα που ώρες ώρες πουλάνε πολύ, ούτε αδιάφορους παίκτες είδα, ούτε ποδοσφαιριστές που δεν προσπάθησαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το στατιστικό στοιχείο ότι ο ΟΦΗ έφτασε, στο δεύτερο ημίχρονο, στο 70% κατοχή της μπάλας μόνο που το έβγαλε το 45λεπτο με μόλις ένα σουτ προς την εστία και αυτό εκτός περιοχής! Άρα ο ΟΦΗ είχε συνεχείς επανακτήσεις της μπάλας αλλά δεν ήξερε ούτε τι να τις κάνει, ούτε πως θα γίνει απειλητικός.

Βέβαια και ο ίδιος ο Νταμπράουσκας έβαλε το χέρι του στο να έρθει αυτή η εικόνα με τις επιλογές του. Όπως έχουμε γράψει ξανά στο παρελθόν, πάντα μια απόφαση προπονητή έχει από πίσω μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ο Νταμπράουσκας θέλει παίκτες που δεν είναι μπακ και να δίνουν ώθηση επιθετικά όμως έπρεπε να το έχει πάρει το μήνυμα από τη Νίκαια όταν επέλεξε σε αυτήν την θέση τον Τσιλιανίδη και ότι δεν κατάφερε τότε ο Φαντιγκά, το πέτυχε χθες ο Γιαννιώτας.

Το χειρότερο για τον ΟΦΗ είναι ότι πήγε και έχασε από μια ομάδα που είναι η χειρότερη της κατηγορίας, που είχε να κερδίσει τρεις ολόκληρους μήνες και όμως το 2-0 είναι τιμητικό για τον ΟΦΗ και όχι για τον Λεβαδειακό που λόγω Μανδά δεν πέτυχε περισσότερα γκολ.

Παρατηρώντας τον Λιθουανό όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω εμμονικό, ούτε ότι δεν είναι ευέλικτος. Ο “Ντάμπρα” έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, για την συγκεκριμένη σεζόν, που ωστόσο βλέπουμε στα τελευταία παιχνίδια πως δεν του βγαίνει στην πράξη. Ίσως και ο τεχνικός του ΟΦΗ να έχει υποτιμήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι επιλογές του να τον οδηγούν σε μια λάθος κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαίο πως ο ΟΦΗ έχει καλύτερη εικόνα στα ντέρμπι (με εξαίρεση τα δύο τελευταία με Άρη, ΑΕΚ) παρά με τους μικρομεσαίους.

Το σίγουρο είναι πως μπαίνοντας στην τελική ευθεία της χρονιάς, αυτό που εγώ βλέπω είναι πως έχει πάρει τις αποφάσεις του για την επόμενη σεζόν και στα δικά μου μάτι παίρνει τις αποφάσεις που παίρνει χρησιμοποιώντας παίκτες που θέλει να δείξουν πράγματα σ’ εκείνον. Όμως αυτό δεν θα το πετύχει ούτε με τον Μπιφουμά (γιατί δεν είναι η φυσική του θέση), ούτε με το Μοσκέρα (γιατί επίσης δεν είναι αυτή η θέση).

Με παιχνίδια κόντρα σε ομάδες που ο ΟΦΗ είναι καλύτερος απ’ όλες, θα πρέπει να το δείξει στα play out με κάθε τρόπο και παράλληλα να το κάνει με τον δικό του τρόπο. Γιατί με έναν διαφορετικό τρόπο, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της περσινής χρονιάς αλλά μπορεί όμως να χτυπήσει εσωτερικά ένα καμπανάκι. Για αυτό ίσως, ψάχνοντας να βρούμε ένα θετικό στοιχείο από την χθεσινή ντροπιαστική εικόνα, να είναι και καλό που ο ΟΦΗ έφαγε τώρα μια μεγαλοπρεπή σφαλιάρα μπας και τον αφυπνήσει ενόψει της συνέχειας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

13 σχόλια

  1. Καλησπέρα. Βασικά τη σφαλιάρα τη φάγαμε όλοι εμείς που για μία ακόμη φορά πιστέψαμε οτι κάτι άλλαξε με τον Νταμπρα.Ξεσκαρταρισμα γενναίο. Δεν θα μείνουν ούτε οι μισοί

  2. Κατώτεροι των περιστάσεων και όχι μόνον όλοι τους. Από προπονητή, παίχτες και δε συμμαζεύεται…. Οι τύποι είναι για χοντρές σφαλιάρες και μπάτσες, όλοι μαζί, αλλά ποιος θα τους τις δώσει! Ξεφτιλισμένοι!

  3. Ο νταμπρα, δεν είναι μάγος.. Προσπαθεί ακόμα να μπει στην ελληνική νοοτροπία και θα τα καταφέρει.. Το θέμα είναι το υλικό.. Πρώτον, ομάδα χωρίς φυτώριο να βγάζει δικά της ταλέντα, δεν προκοβει και δεύτερον, αφού δεν έχουμε φυτώριο, οι μεταγραφές πρέπει να είναι αξίας… Παίκτες τύπου μπιφουμα, τζου, ντικο, γιαχου δεν κάνουν, οι νειρα και τσιλια τελείωσαν, ο τοραλ δεν αντέχει και πολύ, ο μεγιαδο στα χάλια του κι ο ντιουσε δεν βοηθάει και πολύ.. Τι μενει; αυτό που μένει, είναι ίσα ίσα για να μην υποβιβαστουμε.. Και κάτι τελευταίο… Τιμώ τον μπουση για ότι έχει κάνει για την ομάδα αλλά δεν νομίζω ότι επί των ημερών του η ομάδα θα ξαναγίνει ο Οφη που όλοι θαυμάσαμε επί γκεραρντ.. Δεν ανακατεύεται ο ίδιος γιατί δεν ξερει πολλά απ την ελληνική πραγματικότητα και αφήνει άλλους να κάνουν κουμάντο κι αυτό δεν είναι καλό.. Το βλέπουμε 5 χρόνια τώρα…

  4. Οτι να ναι αυτος ο κοσμος….τους βγαλαμε ολους αχρηστους τωρα και τον Νταμπραουσκας….αλλοι τωρα θυμηθηκαν οτι το ροστερ παρεμεινε ιδιο μετα την ελευση Νταμπραουσκας…αλλοι ζητανε να παιζουν οι δυο μικροι ασχετα αν δεν κανουν ουτε για Β εθνικη (ενας λογος παραπανω για να γκρινιαζουν οταν η ομαδα θα παει για φουντο)Ασχετοι απο ποδοσφαιρο και μονιμος γκρινιαριδες

    1. Ναι βλέπουμε κι εσένα που είσαι σχετικός με το ποδόσφαιρο!

      1. δηλαδη ρε μαστορα G4 εσυ ο σχετικος θεωρεις οτι οι Αποστολακης και Θεουδοσαλακης μπορουν να σταθουν στην Α εθνικη;; οπως ο Νικοκυρακης;; οπως ποιος;;μπορω να γραψω 50 ονοματα..ο οΦΗ δεν ειναι σε θεση ακομα να βγαζει παικτες

    2. Ο ΝΤΑΜΠΡΑ…. ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ, ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ….
      ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΛΥΝΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ…. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΟΡΑΛ, ΣΑΝ ΒΑΣΙΚΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ Ή ΚΑΡΤΕΣ…. ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ ΤΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ 3 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ… ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ, ΣΤΟΝ ΝΕΙΡΑ. ΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑ 3 ΜΑΤΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ….
      ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΈΒΟΥΜΕ ΕΠΙΠΕΔΟ…. ΠΑΙΧΤΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΕΓΙΑΔΟ, ΤΟΡΑΛ, ΝΕΙΡΑ, ΝΤΙΚΟ, ΜΟΣΚΕΡΑ, ΤΣΙΛΙΑΝΙΔΗ, ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟ……
      ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΤΖΟΥ….. ΜΠΙΦΟΥΜΑ… ΓΙΟΧΟΥ…. ΓΚΡΟΝΙΓΚ…. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ.
      ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΝ….
      ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ …. ΤΟ ΧΕΡΙ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ….. ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΝΔΑ ΠΟΥ ΔΕ ΤΟ ΒΛΕΠΩ
      2 ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
      2 ΣΤΟΠΕΡ…. ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ
      1 ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ
      1 ΕΞΑΡΙ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΜΠΑΛΑ
      1 ΔΕΚΑΡΙ ΜΠΑΛΑΔΟΡΟ
      1 ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΞΤΡΕΜ
      1 ΔΕΞΙ ΕΞΤΡΕΜ

  5. Αν ο Νταμπράουσκας κάνει αλχημείες για να δει ποιοι του κάνουν και ποιοι όχι για την επόμενη σεζόν, τότε ας βγει να το πει. Δεν μπορεί να λέει ότι δεν μπήκε στο μυαλό των παικτών του όταν ορισμένους, μόνιμα πλέον, τους βάζει σε θέσεις διαφορετικές από τις φυσικές τους. Ας πει ότι ψάχνεται, ότι πειραματίζεται για να δει αν του βγαίνουν κάποιες από τις ιδέες που έχει και ας αφήσει στην άκρη τις φτηνές δικαιολογίες. Για παράδειγμα, ο Μπιφουμά και ο Τσιλιανίδης ήταν και είναι παίκτες που παίζουν σε θέσεις στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Δεν μπορείς να τους βαφτίζεις μπακ-χαφ και να λες ότι δεν μπήκες στο μυαλό τους! Επίσης, ο φουκαράς ο Τοράρινσον, ο οποίος είναι όντως μπακ-χαφ, δε γίνεται να παίζει στόπερ μόνο και μόνο επειδή έχει καλό αριστερό! Καταργείται η λογική του ποδοσφαίρου κατ’ αυτόν τον τρόπο.
    Λέγοντας τα παραπάνω, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Λιθουανός είναι καλός προπονητής. Απλά ίσως να χάνεται κάποιες φορές στη …μετάφραση. Ελπίζω να βρει γρήγορα τη σωστή συνταγή για να μη ξαναδούμε αίσχη όπως αυτό της Λειβαδιάς. Διαφορετικά ας παραδεχτεί ότι πειραματίζεται και ας αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη.
    Κάτι τελευταίο. Όταν μετά το 0-3 από τον Άρη σχεδόν όλο το γήπεδο χειροκροτούσε την ομάδα, τότε ας μην περιμένουμε οι παίκτες να δείχνουν την ανάλογη σοβαρότητα σε όλα τα ματς. Γιατί άλλο όταν χάνεις στις λεπτομέρειες και άλλο όταν χάνεις με κάτω τα χέρια. Επειδή η ομάδα έκανε τρεις με τέσσερις νίκες το τελευταίο 3μηνο δεν πάει να πει ότι έχει κάποιο άλλοθι λόγω πρότερου έντιμου αγωνιστικού βίου. Για να θυμίσω σε ορισμένους που βιάζονται στο χειροκρότημα, ο ΟΦΗ τελείωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έχοντας 6 νίκες, 8 ισοπαλίες και 12 ήττες. Άμα χειροκροτάμε αυτό, τότε καλό είναι να επαναπροσδιορίσουμε το τι περιμένουμε από την ομάδα μας σε βάθος χρόνου. Για μένα, όπως και να πάει το πράγμα μέχρι τη λήξη των πλέι άουτ, η χρονιά κρίνεται αποτυχημένη.

    1. Εδώ και πολύ καιρό η φετινή χρονιά είναι αποτυχημένη.. Το θέμα είναι τι θα γίνει του χρόνου.. Δεν νομίζω ομως να γίνει κάτι καλύτερο…

  6. Ο Νταμπρασουσκας καλα κανει και κανει αλχημειες….δεν εφτιαξε αυτος την ομαδα ετοιμη την βρηκε και με αυτη ειναι αναγκασμενος να πορευτη…προφανως εχει 3 ικανα στοπερ και παιζει 3-5-2 δεν εχει μπακ απ οπως θα επρεπε…αν αναλαμβανε αυτος θα ειχε παρει αλλους δυο στοπερ ….

    1. Από πότε έγινε στόπερ ο Τοράρινσον, αδερφέ; Εκτός των άλλων, υπάρχουν οι Γιαννούλης και Γιοχού στο ρόστερ, οι οποίοι είναι στόπερ. Μέτριοι ή κακοί, πες το όπως θες, αλλά είναι στόπερ. Eπίσης, από πότε οι Μπιφουμά και Τσιλιανίδης είναι αριστερά μπακ χαφ; Έχεις τον Μπαλογιάννη σε αυτό το ρόλο.
      Εννοείται ότι αυτό το ρόστερ βρήκε ο Λιθουανός, δεν το έφτιαξε εκείνος εξ αρχής, αλλά ας μην καταργούνται βασικές ποδοσφαιρικές αρχές μόνο και μόνο για να παρατάσσεται η ομάδα με 3-5-2! Αυτούς τους κεντρικούς έχεις, αυτούς τους χαφ, αυτά τα εξτρέμ. Δεν είναι λογικό να “επαναβαπτίζονται” ορισμένοι (που φαίνεται ότι δεν μπορούν να προσφέρουν σε νέους ρόλους) για να παίζεις με έναν συγκεκριμένο σχηματισμό. Δοκίμασε κάτι άλλο όταν υπάρχει ανάγκη!
      Σε κάθε περίπτωση, αν θέλει να πειραματιστεί ας το δηλώσει ξεκάθαρα και δε θα του πει κανείς τίποτα (για την ώρα). Όχι να λέει ότι δεν μπήκε στο μυαλό των ποδοσφαιριστών του!

  7. Στα πλέι άουτ έχουμε 4 αγώνες στην έδρα μας, οι τρεις είναι με τους τρεις τελευταίους.. Δεν δικαιούμαστε ούτε αδιάφορα να παίξουμε, ούτε ψυχικά να κάνουμε, πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε ομάδα, οπότε, θέλω οποσδήποτε τρεις νίκες! Τέλος!

    1. Έτσι ακριβώς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen + 18 =