Το πρόβλημα δεν είναι αγωνιστικό αλλά πνευματικό

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.

Βαριέμαι οικτρά τις συζητήσεις, μετά από κάθε ανεπιτυχές αποτέλεσμα, περί ρόστερ ΟΦΗ. Δεν γίνεται την μια να είναι έτσι και την άλλη γιουβέτσι. Επειδή λοιπόν βαριέμαι εύκολα στην ζωή μου, δεν πρόκειται να κάνω ξανά ανάλυση του ρόστερ του ΟΦΗ, ούτε θα προσπαθήσω να πείσω τους πάντες για την αξία της φετινής ομάδας.

Όμως εδώ μπαίνει στην συζήτηση ένα μεγάλο αλλά. Από την στιγμή που έπειτα από τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια υπάρχει ένα εμφανές δείγμα του φετινού ΟΦΗ και κατ’ εμέ τα ζητήματα της ομάδας δεν είναι αγωνιστικά και προσπαθώντας να δώσω μια εξήγηση του “γιατί συμβαίνει αυτό”, καταλήγω στο συμπέρασμα πως το πρόβλημα είναι πνευματικό και όχι αγωνιστικό.

Όπως είχα πει στο ραδιόφωνο μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ, μια ομάδα που είναι μέτρια δεν μπορεί να κερδίσει ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη. Μπορεί να κερδίσει κατά τύχη έναν από τους τρεις, όχι και τους τρεις. Προφανώς και όταν έπειτα από μια 20ημερη διακοπή δεν μπαίνεις στις απαιτήσεις του αγώνα με την σωστή νοοτροπία είναι ένα πρόβλημα. Και η πνευματική προετοιμασία (και όχι η αγωνιστική) είναι ευθύνη του “Ντάμπρα”.

Παρότι γνωρίζω πως όλη την προηγούμενη εβδομάδα στο ΒΑΚ είχαν βγει μαλλιά στις γλώσσες του staff πως πρέπει να πάρει τη νίκη ο ΟΦΗ για να υποδεχτεί τον Ολυμπιακό με μικρότερη πίεση εν τέλει αυτό δεν συνέβη. Έχω προσπαθήσει άπειρες φορές, όλα αυτά τα χρόνια να μπω στην ψυχολογία ενός ποδοσφαιριστή. Πως νιώθει την ώρα του αγώνα, πως συμπεριφέρεται ανάλογα με το αποτέλεσμα, πως διαχειρίζεται την πίεση και αν μπορεί να την διαχειριστεί υπέρ του ή κατά του. Όσο και αν προσπάθησα, δεν το κατάφερα ποτέ.

Και για όλα τα παραπάνω δεν μπορώ να καταλάβω τι σκέφτονταν οι παίκτες του ΟΦΗ όταν από το 35′ και μετά που η Κηφισιά έμεινε με 10 παίκτες, ήταν σαν να μην βγήκαν στο γήπεδο ενώ αντιθέτως μέχρι και την αποβολή του Ιπαλίμπο ήταν κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο.

Ο ΟΦΗ για 60 λεπτά δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το υπέρ του αποτέλεσμα, θα έλεγα πως ήταν σοκαρισμένος σαν τον έφηβο που πήγαινε στο πρώτο ερωτικό ραντεβουδάκι και δεν ήξερε πως να διαχειριστεί έχοντας απέναντι του, για πρώτη φορά, κοπέλα.

Επειδή λοιπόν ο ΟΦΗ έχει δείξει τις φετινές του ικανότητες, και όχι μια φορά, γιατί τα προηγούμενα δύο εκτός με Λαμία, Παναιτωλικό δεν είχαν καμία σχέση, προφανώς το πρόβλημα εντοπίζεται στην πνευματική προετοιμασία της ομάδας. Και αυτό είναι ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί λύση γιατί κάπως έτσι ο ΟΦΗ έχει πετάξει έξι ολόκληρους βαθμούς μακριά από το Ηράκλειο που αν τους είχε τώρα θα κάναμε διαφορετική συζήτηση.

Το χειρότερο είναι πως ο ΟΦΗ παρότι ήταν καλός, στα προηγούμενα παιχνίδια και όχι χθες – δεν κατάφερε να κερδίσει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει μια ανάσα από τις ομάδες που είναι εκτός εξάδας. Ν’ αποκτήσει μια διαφορά βαθμολογική που και την πίεση θα του διώξει αλλά και το άγχος από τα επόμενα παιχνίδια.

Ο Νταμπράουσκας ορθώς λέει συνεχώς πως πρέπει η ομάδα να ωριμάζει και να μεγαλώνει μέσα από αυτές τις διαδικασίες αλλά είναι και προφανές πως πρέπει να βρει τον τρόπο να κερδίζει επιτέλους.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

9 σχόλια

  1. Μανώλη, γνώμη μου είναι ότι πάντα, σε καταστάσεις ασταθούς απόδοσης, το πρόβλημα είναι ΚΑΙ αγωνιστικό ΚΑΙ πνευματικό. Αυτά τα δύο, μάλιστα, είναι αλληλοσυνδεόμενα σε μεγάλο βαθμό.
    Δε γίνεται οι παίκτες να αντιμετωπίζουν χαλαρά τέτοια ματς κόντρα σε μικρομεσαίους όταν προέρχονται από σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα σε προηγούμενες αναμετρήσεις κόντρα σε τέτοιος αντιπάλους. Γιατί το να έχεις πάρει κάμποσα 3ποντα με μικρομεσαίους και σπάει κάποια στιγμή το ρόδι, τότε ναι, μπορείς να πεις και για ελλιπή πνευματική προσήλωση. Τώρα, όμως, που την έχεις ξαναπατήσει γιατί να μην πας συγκεντρωμένος;
    Επίσης, με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη είχες περισσότερους χώρους να επιτεθείς μιας και οι αντίπαλοι αυτοί δε κλείνονται εύκολα, παίζουν για τη νίκη. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο με Λαμίες, Παναιτωλικούς και Κηφισιές, οι οποίες είναι ομάδες που τους κάνει και το Χ και γι’ αυτόν τον λόγο θα παίξουν και μαζική άμυνα αν χρειαστεί προκειμένου να μην χάσουν. Επομένως, εδώ μπαίνει ο αγωνιστικός παράγοντας στο παιχνίδι που δείχνει την αδυναμία σου να διασπάς κλειστές άμυνες ή να εκμεταλλεύεσαι τις δύο-τρεις ευκαιρίες που θα σου παρουσιαστούν σε τέτοιου είδους ματς.
    Εν κατακλείδι, θέλει αρκετή δουλειά ακόμα η ομάδα, ο Ντάμπρα πρέπει να “ξεκουνηθεί” κι αυτός λίγο και να βρει λύσεις διότι όσο και να λέμε ότι έχουμε ποιοτικό ρόστερ, αυτό από μόνο του δε θα φέρει τις νίκες.

  2. Μην αγχώνεσαι Μάνο, μπορεί να έχουμε αδυναμίες και να χάνουμε βαθμούς τζάμπα, αλλά η εξάδα δεν χάνεται με τιποτα, γιατί εκτός τους 4 πρώτους και εμάς, οι υπόλοιποι, ακόμη και ο Άρης, έχουν μαύρα χάλια φέτος… Με την προϋπόθεση βέβαια να μην ξεφουσκωσουμε κι εμείς.. Αλλά βέβαια η ιστορία τελειώνει με την είσοδο στην εξάδα, δεν παραμυθιαζομαι για Ευρώπη, εκτός αν γίνει κάνα θαύμα μέσω κυπέλου, που δεν το νομίζω.

  3. Τι να λέμε..
    Πείτε μου ότι ο ΓΚΑΓΙΕΓΟΣ ,ο ΤΟΡΑΛ ο ΤΟΡΑΡΙΝΣΟΝ κ ο ΡΙΕΡΑ είναι παικτες που κάνουν κάποια διαφορα στη κατηγορία …
    Να δούμε αν τερματίσουμε πιο πάνω απ τογ Πανσερραϊκό …

  4. Να συμπληρώσω, ότι δεν πρέπει να θεωρείται αποτυχια μια ισοπαλία εκτός έδρας.. Όλες οι ομάδες είναι δύσκολες και δίνουν τα πάντα.. Έχει υπογράψει κάνεις συμβόλαιο να κάνει νίκες εκτός έδρας; ας νικάμε στην έδρα μας και εκτός έδρας ο, τι έρθει καλύτερο.. Τα γράφω, γιατί λες και μας υποσχέθηκε κάποιος ότι θα νικήσουμε 100% τη Κηφισιά προχτές.. Κι ο ένας βαθμός, καλός είναι.. Δεν είμαστε ακόμα ούτε οσφπ, ούτε αεκ, ούτε παο.

    1. Αποτυχία είναι όταν παίζεις με την Κηφισιά των 10 παικτών για μία ολόκληρη ώρα και μάλιστα σε ουδέτερο γήπεδο.
      Μη λέμε ό,τι θέλουμε.

      1. Ξεχνάς πόσα ματς έχει σώσει η Κηφισιά στις καθυστερήσεις.. Είναι σκληροτραχηλη ομάδα

        1. Σκληροτράχηλη είναι, μαζί σου. Αλλά πρέπει να είσαι ΟΣΦΠ, βάζελος ή ΑΕΚ για να κερδίσεις την σκληροτράχηλη Κηφισιά των 10 παικτών (από νωρίς) σε ουδέτερο γήπεδο; Αν δεν είναι αυτό αποτυχία, τότε τι είναι;

  5. Πάμε από αγώνα σε αγώνα και στο τέλος κάνουμε απολογισμό.. μετά Χριστό πρωφητες δεν υπάρχουν..Θα συμφωνήσω πάντως ότι ο κόουτς σε τέτοια ματς δεν γίνεται να μην παίζεις με εξτρεμ..πρέπει να αναθεώρηση το αμυντικογενες σύστημα με 7 αμυντικογενεις …Να δούμε και αλλοιος την ομάδα. Θα το βρει πιστεύω. Εμείς στηρίζουμε και κάνουμε καλοπροαιρετη κριτική..

  6. Βρε τη Λαμία! Πήγε και κέρδισε μέσα στη Τρίπολη! Μπας και διεκδικεί κι αυτή εξάδα; όπως το βλέπω, το πρωτάθλημα χωρίστηκε ήδη σε 7 δυνατούς και 7 μικρομεσαίους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − 5 =