Η κριτική από τον κανιβαλισμό είναι μια πόρτα απόσταση

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.

Το φεγγάρι για τον ΟΦΗ δεν είναι καλό. Από όπου και αν το δούμε, από όπου και αν το πιάσουμε. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο της συζήτησης.

Ο ΟΦΗ περνάει ένα δύσκολο 20ημερο που προφανώς και έχουν ευθύνη άπαντες για την κακή εικόνα που βγαίνει στο γήπεδο. Δεδομένο νούμερο δύο στην σύζητηση.

Επειδή σε όλες τις μεγάλες ομάδες της χώρας, της υφηλίου, του γαλαξία και γενικά όπου μπορεί να φτάσει το μάτι μας, η κατάσταση πίεσης είναι ίδια δεν πρόκειται να πάρω θέση για την απόσταση που υπάρχει όπως η σκάλα που χρησιμοποιείς για να πας από τον πρώτο, στον δεύτερο όροφο. Όταν όλα μέσα στο γήπεδο, είναι καλά – ομοίως και η ατμόσφαιρα πάει ασορτί. Το ίδιο ισχύει και από την ανάποδη πλευρά. Προφανώς και κανένας δεν μπορει να δώσει άδικο στον κόσμο, συγνώμη αν χρειάζεται να γράψω τα αυτονόητα αλλά δυστυχώς αναγκάζομαι να το κάνω, όμως η κριτική από τον κανιβαλισμό έχουν μια πόρτα απόσταση και καθόλου λιγότερα.

Το να παρουσιάζεται ο ΟΦΗ όπως έχει παρουσιαστεί το τελευταίο 20ημερο είναι ένα θέμα προς προβληματισμό, είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να συζητηθεί και ν’ αναλυθεί. Προφανώς υπάρχουν λόγοι και αιτίες που έχει υπάρχει αυτή η αγωνιστική εικόνα όμως αυτό είναι δουλειά εκείνων που βρίσκονται εντός του ΟΦΗ για να την βρουν.

Ορθώς υπάρχουν προσδοκίες, ορθώς υπάρχουν απαιτήσεις και ορθώς ένα κακό 20ημερο μας έχει κάνει όλους να ξεχάσουμε τους πρώτους 2 μήνες της χρονιάς.

Ωστόσο εδώ πέρα, αυτό που εγώ παρατηρώ – τουλάχιστον από το Σάββατο και μετά – είναι ένας κανιβαλισμός άνευ προηγουμένου. Γιατί οκ, στην μπάλα όλα αλλάζουν και μάλιστα γρήγορα αλλά όχι και να φτάνουμε στο άλλο άκρο και να κανιβαλίζουμε εις βάρος ενός προπονητή που μέχρι πρότινος θέλαμε (και θέλουμε) ν’ ανανεωθεί το συμβόλαιο του μέχρι το 2050.

Ο Νταμπράουσκας είναι όχι απλά έξυπνος, αλλά ένας ευφυέστατος προπονητής και άνθρωπος που προφανώς έχει κάνει τα λάθη του και πρέπει να τα δει και να τα βελτιώσει. Όμως, όπως στις επιτυχίες έχουν όλοι συνεισφορά, έτσι και στις ήττες όλοι έχουν μερίιδιο ευθύνης.

Η διακοπή ήρθε να ηρεμήσει τα πνεύματα από όλους προς όλους και να καθαρίσει λίγο και το μυαλό και του Βάλντας Νταμπράουσκας και όλων των μελών του ποδοσφαιρικού τμήματος προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

25 σχόλια

  1. Συμφωνώ απόλυτα…. μη βγάλουμε ξαφνικά όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, άχρηστο τον προπονητή…… δηλαδή πώς ήταν ήρωας όταν κέρδισε την ΑΕΚ;;;;….ξαφνικά δεν είναι καλός προπονητής;;;;…. μην τρελαθούμε….. απλά αυτοί όλοι μέσα στην ομάδα πρέπει να δουν τι συμβαίνει…. οι φωνές και οι βρισιές αλλού…….. όχι πάλι στον ΟΦΗ……

    1. Έχουν ευθύνη και αυτοί που τον κάνανε ήρωα επειδή κέρδισε την ΑΕΚ….όταν πας εύκολα στο ένα άκρο τόσο εύκολο είναι να πας και στο άλλο… Έχει ευθύνη ο Σαρρής που συνεχώς λέει ότι το ρόστερ είναι το καλύτερο και όλοι οι παίκτες είναι πεντάδας κτλ…

  2. Θα ξεκινήσω από τα αυτονόητα. Είμαστε οπαδοί του ΟΦΗ και το στηρίζουμε με όλη μας την ψυχή, είτε παίζει είτε δεν παίζει καλά , είτε κερδίζει είτε χάνει. Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως επικοινωνιακό. Οκ ήταν τραγικός και ο ΟΦΗ και ο προπονητής του το Σάββατο γι αυτό και δίκαια η κριτική αλλά από όσα έχω διαβάσει φέτος για την ομάδα νομίζω ότι οι ασχολούμενοι με το ρεπορτάζ του ΟΦΗ (και δεν αναφέρομαι στον συντακτη του άρθρου) έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα του σύγχρονου ποδοσφαίρου αλλά και της super league έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τις 14 ομάδες. Εύκολο παιχνίδι δεν υπάρχει, τα περισσότερα ματς κρίνονται στις λεπτομέρειες. Ξαφνικά υπάρχει η απαίτηση ο ΟΦΗ να κερδίζει παντού , χρήζεται φαβορί σε όλα τα ματς εκτός Big 5 μέσα έξω!!!. Επικαλούνται κάποιοι ότι ο ΟΦΗ έχει ακριβό ρόστερ, από που προκύπτει αυτό? Μία ματιά στο tranfermarket είναι νομίζω αποκαλυπτική μιας και δεν υπάρχει άλλη επίσημη ενημέρωση για συμβόλαια παιχτών κλπ. Κάθε χρόνο εκτός από τις 5 ομάδες που σαφώς υπερέχουν , την εξάδα συμπληρώνει ένας από τους υπολοιπους, ποιος φαντάζεται ότι κάθε χρόνο θα είναι ο ΟΦΗ. Παίζουν και οι άλλοι αν αυτό λέει κάτι! Η κριτική είναι υπέρμετρη, εκτός πραγματικότητας και δεν βοηθάει παρά μόνο στην εκτόνωση οπαδικών συναισθημάτων.
    Χαμηλά την μπάλα λοιπόν και κοντά στην ομάδα!

    1. Δηλαδή όταν η ομάδα πάρει τη κάτω βόλτα χωρίς φρενο, όταν έχουν όλα τους τα προβλήματα λυμένα, ποιος φταίει; οι 26 παίκτες ξαφνικά που μέχρι χτες ήταν καλοί; η εχθρική διαιτησία; η διοίκηση; ο ανάδρομος ερμης; σε όλο τον κόσμο, με τον προπονητή τα βάζουν όλοι, αυτός δεν είναι ο τιμονιερης της ομάδας;

      1. Το σχόλιο πήγαινε στον από πάνω φίλο, σορρυ

    2. Πολύ σωστό το σχόλιο σου φίλε Γιώργο, το έχω γράψει επανειλημμένα ότι κάποιοι έχουν υπερεκτιμησει το ροστερ της ομάδας, που όπως έχω πει, είναι χειρότερο από τις περισσοτερες μικρομεσαίες ομάδες της Σούπερ λιγκ κατά μέσο όρο… Πέσανε όλοι να φάνε το προπονητή μετά τη Κηφισιά, επειδή λέει δεν την νικήσαμε εκτός έδρας! Τα ίδια λέγανε στο Αγρίνιο.. Τα ίδια στη λαμια( που περεπιπτοντως είναι πάνω από μας στη βαθμολογία).. Δηλαδή, ποιοι είμαστε εμείς που πρέπει να νικάμε παντού εκτός έδρας; με τι προσόντα; εδώ δεν έχουμε καν επίθεση και μια άμυνα που ο κάρο χαρίζει αβέρτα γκολ στους αντιπάλους! Λογικό είναι μετά από αυτές τις συμπεριφορές, ο νταμπρα να αγχωθεί σε τέτοιο σημειο, θεωρώντας τον εαυτό του υπεύθυνο, ώστε να είναι βραχυκυκλωμενος 3 βδομάδες τώρα και είναι άγνωστο αν συνέλθει ο άνθρωπος! Δεν θα πω ποιοι φταίνε για όλα αυτά, θα πω μόνο μην μας φουσκώνει τα μυαλά κανεις, είμαστε μια μέτρια έως καλή ομάδα που παλεύει όσο μπορει και τελος

      1. Ο σαρτζεον και ο σαρδινερο παίζουν κάπου στη Β &Γ εθνική

    3. Φιλε Γιωργο ο Συντακτης του αρθρου ειναι απο τους κυριους υπευθηνους για αυτο που λες….Γεμισε προσδοκιες οτι μπορουμε να μπουμε στους 5…οτι εχουμε παρα πολυ καλους παικτες κτλ….Παντα το κανει αυτο…Γιατι το κανει; δεν ξερω…Προφανος δεν ειναι αντικειμενικος και νομιζει με τα λογια θα αλλαξει κατι…στην ουσια γινοντε χειροτερα τα πραγματα…γιατι καποιοι που δεν γνωριζουν πολλα απο ποδοσφαιρο παρασυροντε απο τετοιυς δημοσιογραφους…Το ροστερ βαση αξιας ειναι εκει που πρεπει να ειναι…αντε να παλεψουμε με την Λαμια για την 6η θεση…Αν το λεγαμε απο την αρχη δεν θα γκρινιαζε κανενας..

      1. Εγώ πάλι νομίζω πως το ρόστερ του ΟΦΗ είναι για παραμονή και πολύ του είναι. Γνώμη μου.

  3. Και βεβαια δεν εχει ευθυνη μονο ο προπονητης αλλα και οι παικτες και η διοικηση , διοτι προσωπικη μου αποψη δεν εχουμε πληρες ροστερ (στοπερ , αριστερο μπακ , δεξι μπακ σεντερ φορ).Επισης εχουμε 5,6 παικτες πολυ επιρρεπεις στους τραυματισμους δεν νομιζω να μην το γνωριζαν αυτο στην ομαδα το καλοκαιρι. Ελπιζω να βγω ψευτης αλλα πολυ φοβαμαι οτι το προβλημα πλεον ειναι στα αποδυτηρια , ο νταμπραουσκας δεν εχει ουτε σεβασμο ουτε υποστηριξη απο τους παικτες, οι οποιοι φαινεται με γυμνο ματι οτι το δεν καιγονται και πολυ , κατι εχει αλλαξει , αλλα αυτην την ομαδα μια ζωη η εσωστρεφεια την τρωει…

  4. Μάλλον το άρθρο νομίζει ότι έχουμε τη μνήμη χρυσόψαρου.. Εντάξει το να λέμε εντελώς διαφορετικά πράματα σε διάστημα μιας βδομάδας, το συνηθίζουν οι πολιτικοί κι οι δημοσιογράφοι αλλά υπάρχει κι ο κόσμος που δεν πρέπει να υποτιμούν τη νοημοσύνη του.. Δε θέλω να αναφέρω τι ακριβώς έλεγε το ρεπορτάζ της ομάδας και βίντεος στο γιουτουμπ ειδικά μετά τις Σέρρες αλλά και μετά τον πας για τον νταμπρα, γιατί δεν έχω καμμια διάθεση να αντιδικησω.. Όμως το να βαφτιζουμε ξαφνικά τη δίκαιη οργή του κόσμου και την σωστή κριτική κανιβαλλισμο, ε αυτο δεν υπάρχει! Οκ, κάποιοι θέλουν να ξαναζησουν τις 10 σερί ήττες επί Σίμου που είχε γαντζωθει στην ομάδα και δεν έλεγε να παραιτηθεί, κάποιοι άλλοι από μας, δεν θέλουμε να τις ξαναζησουμε, η ομάδα αξίζει καλύτερα.. Ραντεβού με τον Βόλο, ελπίζω και εύχομαι να μην τον αναστησουμε κι αυτόν… Τον νταμπρα τον συμπάθησα όσο κανένα αλλά πάνω απ όλα η ομάδα.

  5. Για να μην αδικήσω τον Λιθουανό, θα γράψω την τελική μου άποψη για το τι συμβαίνει και σ αυτόν και στην ομάδα..2 χρόνια σχεδόν στην Ελλάδα, ξέρει πάνω κάτω τις δυναμικότητες των ομαδων.. Ξέρει φυσικά και τις δυνατότητες των παικτών μας.. Όταν βλέπει και διαβάζει ότι σχεδόν σε κάθε ματς εντός ή εκτός έδρας όλοι έχουν σχεδόν σίγουρη τη νίκη μας,
    μάλλον παραξενευται και σίγουρα αγχώνεται.. Κι όταν έρθει η αποτυχία, σκέφτεται ότι απογοητευσε τον κόσμο.. Αν αυτό γίνει δύο, τρεις φορές, λογικό είναι μετά να βραχυκύκλωνει, και να πηγαίνει απ το κακό στο χειρότερο.. Προτείνω λοιπόν, να είμαστε πιο προσγειωμένοι και ρεαλιστες, γιατί καλός ο ενθουσιασμός αλλά το παρακάνουμε.. Είμαστε οι μοναδική ομάδα εκτός των 5 μεγάλων που κάθε χρόνο απαιτούμε εξάδα πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα..

  6. …..όλα σωστά…… Ίσως απλά δεν γίνεται ξανά αυτό που είχε γίνει επί Γκεραρντ….. οπότε θα είμαστε μια μικρομεσαια ομάδα…. μην ξεχνάτε τι παικταραδες είχαμε για μια δεκαετία……

  7. ……όλα σωστά…..ίσως απλά δεν γίνεται ξανά ότι έγινε επί Γκεραρντ….. δεν γίνεται….. θα είμαστε μια μικρομεσαια ομάδα….. μην ξεχνάτε τι παικταραδες είχαμε για μια δεκαετία…..

    1. Τι παιχταράδες είχαμε Νίκο αλλά και πως… έρχονταν. Μην τα ξεχνάμε λοιπόν όλα.

    2. Ο θεος να αγιασει τα οστα σου Βαρδινογιαννη και ο νοων νοητω.

  8. Να πω εγώ κάτι…μήπως ο Μάικ έχει αφήσει κάνα δυο μηνιατικα πάλι απλήρωτα…?? Δεν μπορεί να ξεχσαν την μπάλα..ο Λυσάνδρου κ οι υπόλοιποι που χάθηκαν τον τελευταίο μήνα…?

  9. Είναι γεγονός ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά θεωρώ με μια δύο κινήσεις του καλού προπονητή Νταμπράουσκας τα πράγματα βελτιώνονται. Αρκεί να μην είναι εμμονικός με κάποια που τα βλέπει και ο τελευταίος φίλος της ομάδας όπως εγώ. 1) Η ομάδα δεν έχει φυσική κατάσταση. Δείτε τα χάλια των παικτών μας όταν τελειώνουν τα παιχνίδια δεν έχουν δύναμη ούτε να μιλήσουν. 2) Πρέπει να αλλάξει το σύστημα γιατί όλοι μα ΟΛΟΙ ξέρουν πως θα μας αντιμετωπίσουν. Και ο Ολυμπιακός και τα Γιάννενα μας έπαιξαν από τα πλάγια όπου πραγματικά είμαστε γυμνοί γι αυτό τρώμε τα ίδια γκολ. Σέντρα από την μεριά του Τοράρισον που πλέον δεν κόβει κανένα και κεφαλιά από τη μεριά του Λάρσον που καθεύδει. 3) Αξιοποίηση όλων των παικτών διότι έχουν αρχίσει στην ομάδα να δημιουργούνται παγκίτες και βασικοί με αποτέλεσμα οι πρώτοι (Ριέρα, Νέιρα, Μοσκέρα, Λαμπρόπουλος, Αμπάντα) να έχουν μπει στη λογική της ψυχολογίας του παγκίτη και να έχουν ξεφορμαριστεί.
    Δεν είμαι ειδικός αλλά παρακολουθώ μόνο τον ΟΦΗ από το 1972 και αυτά που τονίζω είναι αυτά που βλέπω. Ούτε προπονητής είμαι ούτε θέλω να γίνω. Απλά καταθέτω ιδέες μπας και βοηθήσω για να ξαναβρούμε τον ύπνο μας που τον τελευταίο μήνα τον έχουμε χάσει.
    ΥΓ Στις θέσεις των πλάγιων μπακ αντί των Τοράρισον, Λάρσον που έχουν σκάσει σε ένα 4-4-2 θα μπορούσαν να παίξουν Γαγιέγκος και Βούρος αντίστοιχα με Λαμπρόπουλο και Πασαλίδη στα σέντερ μπακ. Ο Καρώ με το σφάλμα που έκανε στις Σέρρες μας έδειξε ότι ο Σελίμοβιτς δεν έφυγε από την ομάδα.

    1. Εμμονικος και καλός, δεν συμβιβάζονται..το Εμμονικος, είναι αρνητικός χαρακτηρισμος.. Εγώ θα τον έλεγα απλά πανικοβλητο.. Αν σταματήσουν τα ρεπορτάζ της ομάδας να ζητάνε νίκες μέσα-έξω, λες και παίζουμε με γιούχτα και ρουβα, ίσως ο άνθρωπος έρθει στα ίσα του και παλι και πάρουμε την πάνω βόλτα.

  10. Κάθε χρόνο τα ίδια. Μία χαρά δύο λύπες! Για μένα πραγματικά είναι ανεξήγητη αυτή η κατάσταση που περνάμε. Φυσικά κάτι μου θυμίζει!Νιοπλιας-Σίμος….!Μήπως τελικά οι παίκτες κάτι μας λένε????Μήπως ο Ντόμπρα έχει ενα μερίδιο ευθύνης αλλά οι παίκτες έχουν το μεγαλύτερο????Μήπως τον Γενάρη θα πρέπει καποιοι να χαιρετήσουν για να πάρουν το μήνυμα και οι υπόλοιποι???

    1. Και να ρθουν ποιοι; ελπίζεις σε καμμια καλή μεταγραφή; εγώ, όχι.. Μοναδική μεγάλη μας μεταγραφή μέχρι στιγμής ο μπακιτς, ενώ περιμενουμε να ξαναθυμηθουν τη μπάλα που ξέρουν, ο γκαγεχο, φελιπε και ο νταμπρα.

  11. Βίντεο στο γιου τουμπ, συνέντευξη 20 λεπτών στο Μάνο, του παικταρά Ρόναλντ γκομεζ που έγραψε ιστορία στον οφη, που είναι ήδη στην Ελλάδα και το έχουμε και άρθρο στο γεντι Κουλέ… Ανάρτηση βίντεο πριν 8 ώρες.. Θεάσεις 172..σχολια 1..λαικς, 9..λυπηρο…μετα, θέλουμε και διακρίσεις.. Όταν ξεχνάς την ιστορία σου, μη περιμένεις τιποτα

    1. Ναι αλλά την συνέντευξη Μιχάλη την διάβασαν 4.500 άνθρωποι, δεν είναι και μικρός αριθμός…

      1. Δεν το ήξερα, μακαρι

  12. Είναι λυπηρό που στα 63% των παιχνιδιών μας προηγουμαστε και μάλιστα με ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και μετά χάνουμε το προβάδισμα, ειναι ένα πρόβλημα που έχει λύση όμως. Επίσης σχεδόν το 50% των goal μας έρχονται από δυο παίχτες και σαν ομάδα έχουμε μόλις 8,3% πιθανότητα να βάλουμε goal σε σχέση με τις ευκαιρίες μας, άλλο ένα πρόβλημα που έχει λύση όμως.

    Το πρωτάθλημα έχει αλλάξει προς το καλύτερο και οι ομάδες όλες ειναι πολύ κοντά κάτι που το 21-22 φάνταζε κάλο τώρα θέλει αναβάθμιση, αλλά αυτό το βλέπουμε τώρα οπού έχουμε διαβάσει τους αντιπάλους και έχουμε data από τα παιχνίδια τους. Και φαίνεται ότι πάμε προς τα εκεί γιατί ο Coach όπως του είπε η διοίκηση θέλουν ένα θεαματικό ποδόσφαιρο για να γίνει ένα θελκτικό προϊόν, μέχρι τώρα αυτό το έχουμε πετύχει αλλά όχι με τα ανάλογα αποτελέσματα. Αλλά η διαφορά ειναι ότι ο ΟΦΗ παίζει ή προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι του σαν μεγάλη ομάδα ενώ άλλες ομάδες παίζουν κλειστά και στην αντεπίθεση. Ήμαστε όμως άτυχοι με τους πιο επιδραστικους παίχτες μας σε θέμα τραυματισμών (Μπακις, Dicko, Τοραλ, και Φελιπε).

    Ο Νταμπράουσκας παίζει ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο και έχει καταλάβει ότι πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Το έχει καταλάβει πολύ πριν από εμάς και αυτό φαίνεται στους σχηματισμούς του, ξέροντας τις αδυναμίες μας σαν ομάδα αλλά και με τον στόχο που του έχουν θέσει σαν εικόνα (να παίζει καλό ποδόσφαιρο) προσπαθεί αλλά δεν του βγαίνει γιατί δεν έχει μπει η μπάλα μέσα όσο θα έπρεπε και δεν υπήρχε η διάρκεια στην πίεση όσο θα ήθελε, και αυτό θα αλλάξει. Γιατί η λύση για να αλλάξει ειναι η ενίσχυση της ομάδας, όπως και βγήκε και το είπε ο Λύσανδρου.

    Όλες οι ομάδες φέτος έκαναν το κάτι παραπάνω π.χ. δεν θα μας πήγαινε άσχημα ο Carlitos. Είναι εύκολο να λέμε ότι τα πάει χάλια ο ΟΦΗ και φταίει ο Νταμπράουσκας η το οποίο σχήμα παίζει, αλλά άλλο η τακτική και άλλο η στρατηγική. Άπλα φαίνεται ότι ξεχνάτε ότι πέρσι ξεπεράσαμε την 10η θέση μόνο μετά την 18 αγωνιστική οπού και τερματίσαμε 9η. Επίσης ο Νταμπράουσκας όταν ήρθε προσπάθησε το 4-2-3-1 σε 6 αγωνιστικές άλλα πρέπει να έχεις και παίχτες να το παίξεις το κάθε σύστημα σωστα, και επειδή εμείς δεν ήμαστε ολυμπιακός να παίρνουμε 20 παίχτες κάθε χρόνο και ότι γίνει, ο Προπονητής βολεύετε με αυτά που έχει, εξ ου και η πίεση στην διοίκηση μένω άλλα θέλω παίχτες για να μείνω, γιατί πολύ άπλα ο Νταμπράουσκας όπως και οι οπαδοί θέλουν να κερδίζουν και ειναι ενας προπονητής που ξέρεις να το κάνει και έχει πάρει τίτλους. Άπλα θέλει χρόνο να δουλέψει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 − two =