Ποτέ δεν φταίει μόνο ένας

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.

Όταν κάνεις σχέδια, λένε, πως τα βλέπει ο Θεός και γελάει. Φτάνοντας στις 5 του Δεκέμβρη και προχωρώντας η ζωή πλέον δίχως τον Βάλντας Νταμπράουσκας, μπορώ άνετα να γυρίσω το ημερολόγιο πίσω στον Οκτώβρη όταν όλοι, μα όλοι, ζητούσαν επισταμένως από τον ΟΦΗ να προχωρήσει στην πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του Λιθουανού προπονητή.

Μεταξύ αυτών ήμουν και εγώ που δεν έκρυψα ποτέ την εκτίμηση μου προς το πρόσωπο του “Ντάμπρα” βλέποντας τον και παρατηρώντας τον από πολύ κοντά στους 14 μήνες που βρέθηκε στον πάγκο του ΟΦΗ. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα οξυδερκής, με τεράστιες ποδοσφαιρικές γνώσεις ο οποίος έδωσε όραμα στον κόσμο αλλά και τον σύλλογο.

Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι αφορούσε μια σπουδαία προσωπικότητα, σε όλες τις εκφράσεις της, ότι επρόκειτο για έναν προπονητή που είχε παρουσιάσει σπουδαία δείγματα γραφής στους 12 από τους 14 μήνες της παρουσίας του στον πάγκο του ΟΦΗ. Ήταν ότι επρόκειτο για έναν προπονητή που είχε ξεκάθαρο ηθικό προβάδισμα δίχως να έχει την ανάγκη να κάνει ποτέ δημόσιες σχέσεις και pr με τα media, τον περίγυρο του ΟΦΗ ή ακόμα και με τους ίδιους τους παίκτες του.

Ο Βάλντας Νταμπράουσκας είναι ένας πραγματικά καλός προπονητής. Το αν ο ίδιος, το τελευταίο διάστημα μιλώντας πάντα, δεν μπόρεσε να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του είναι κάτι που ναι, έχει και εκείνος μερίδιο ευθύνης, όπως το ίδιο ισχύει τόσο για εκείνους όσο και για τον οργανισμό του ΟΦΗ που όφειλε να τον προφυλάξει

Προφανώς και ο Λιθουανός έχει ευθύνες, πολλές που του καταλογίζονται είναι μια πραγματικότητα και οι οποίες έχουν γραφτεί ξανά και ξανά. Όπως ότι ο ίδιος, έχοντας την απόλυτη ελευθερία κινήσεων στις μεταγραφές, δόμησε το ρόστερ σε σύστημα με τρεις στόπερ, ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά τους παίκτες που είχε στην διάθεση του ακόμα και το γεγονός (που είναι πραγματικότητα) ότι θα μπορούσε να είχε προσαρμόσει τα θέλω του πάνω στο υλικό που εκείνος είχε στην διάθεση του.

Όμως είναι και γεγονός ότι ο ΟΦΗ δεν έγινε ξαφνικά μέτρια ή κακή ομάδα από τον Οκτώβρη στο Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη, ούτε φυσικά και ο ίδιος κακός προπονητής. Γιατί δεν είναι μέτριος ή κακός.

Ακόμα και τον χαρακτηρισμό “εμμονικό” τον δέχομαι αλλά ποιος προπονητής παγκοσμίως δεν έχει εμμονές; Μην ψάξετε, δεν θα το βρείτε γιατί δεν υπάρχει.

Όμως όπως μια ομάδα όταν πηγαίνει καλά, μερίδιο στην επιτυχία έχουν όλοι, έτσι και στις αποτυχίες είναι όλοι συνυπεύθυνοι. Ο Βάλντας Νταμπράουσκας δεν είναι λοιπόν ο μοναδικός υπεύθυνος για την αγωνιστική μεταστροφή του ΟΦΗ.

Δεν θα δεχτώ το επιχείρημα πως δεν είχε καλό ρόστερ στα χέρια του, ούτε ότι αυτό του ΟΦΗ είναι χειρότερο από άλλες ομάδες που παλεύουν για τον ίδιο στόχο που είναι η είσοδος στα play offs. Δεν αλλάζω γνώμη και επιμένω πως το ρόστερ του ΟΦΗ είναι το καλύτερο και πληρέστερο της εποχής Μπούση, χτίστηκε αποκλειστικά από τον Λιθουανό που όποιον παίκτη ήθελε τον πήρε και όποιον παίκτη δεν ήθελε, τον έκοψε – με αποκλίσεις βέβαια αφού δεν μαθαίνουμε και τα πάντα.

Το σίγουρο ωστόσο είναι πως ο ΟΦΗ δεν πρόκειται να προκόψει, όπως αυτό ισχύει για κάθε ομάδα του πλανήτη, εάν αλλάζει προπονητή κάθε χρόνο. Όλοι θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό και ν’ αντιληφθούν πως δεν γίνεται να χτίζεις μέσα στην χρονιά από το μηδέν και να γκρεμίζεις την δουλειά των προηγούμενων μηνών.

Τώρα πάλι ξεκινάει από το μηδέν, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, με την ευχή πως ο αντικαταστάτης του Νταμπράουσκας θα βρίσκεται στο ίδιο ή και ψηλότερο επίπεδο προκειμένου να μην χαθούν οι κόποι μιας χρονιάς – που στην παρούσα φάση είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το οικοδόμημα του ΟΦΗ.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

13 σχόλια

  1. Εγώ δεν ήμουν υπέρ της αλλαγής προπονητή για πολλούς λογούς και κυρίως γιατί θεωρώ ότι δύσκολα θα βρούμε κάποιον καλύτερο από τον Λιθουανό. Παρ’όλα αυτά στα τελευταία παιχνίδια νομίζω ότι πρώτα απ’όλα είχε χάσει ο ίδιος το μυαλό του οπότε δύσκολα θα υπήρχε γυρισμός. Τέλος φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος να πάει όλη η χρονιά χαμένη αλλά πιστεύω ότι η ομάδα μπορεί να το γυρίσει αν αναλογιστούμε ότι με όλα αυτά που έχουν γίνει και τις τόσο κακές εμφανήσεις σε κάποια παιχνίδια στην ουσία είμαστε δύο πόντους μακρυά από το στόχο. Υλικό υπάρχει οπότε ας ελπίσουμε η αλλαγή προπονητή να φερεί και αλλαγή ψυχολογίας και βήμα βήμα να παλέψουμε.

  2. Εννοείται και δε φταίει μόνο ο Νταμπράουσκας για την πορεία της ομάδας μέχρι τώρα. Φταίνε, επίσης, παίκτες και διοικούντες για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά. Όμως, ο Λιθουανός φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης διότι αφενός έφτιαξε αυτός το ρόστερ για τη φετινή χρονιά και αφετέρου έκανε πολύ κακή διαχείριση αυτού του ρόστερ τον τελευταίο καιρό. Το έχω ξαναπεί, δεν “έστριψε” ποτέ όταν έβλεπε ότι τα “κουκιά” δεν του βγαίνανε. Δικαίως, λοιπόν, απολύθηκε.
    Η χρονιά, κατά κάποιον τρόπο, είναι χαμένη. Ακόμα και να βγει 6αδα η ομάδα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από το μηδέν για τη νέα χρονιά. Και αυτό γιατί η στελέχωση του ρόστερ αυτή τη στιγμή έγινε από τον Νταμπράουσκας και όχι από τον νέο προπονητή. Θα χρειαστεί χρόνος, λοιπόν, έτσι ώστε να δομηθεί ξανά η ομάδα πάνω στα θέλω του αντικαταστάτη του Λιθουανού. Ελπίζω αυτό να γίνει με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον ΟΦΗ.

  3. Μέτα την απόλυση του απαράδεκτου τώρα όλοι θα αρχίσουν τα ναι μεν αλλά
    προεξάρχοντος των δημοσιογράφων .
    Μετά τον Γκέραντ κανείς προπονητής δεν είχε μπάτζετ και ελευθερία κινήσεων απόλυτη στις μεταγραφές ,αποδεσμεύσεις,προπονητικό τιμ,έγκαιρη προετοιμασία ,καλό γήπεδο,προπονητικές εγκαταστάσεις,πληρωμές παικτων στην ώρα του εκτός αυτού.
    Το αποτέλεσμα:
    Μπάλα χειρότερη και από την εποχή Βατσινά ,ίδια με τις 9 ήττες επί Σίμου
    Μεταγραφές δικές του :
    Μια αποτυχία χειρότερες η ίδιες επί Σαμαρά
    Κλίμα αποδυτηρίων:
    Πανω από τους μισούς δεν τον θέλουν
    και από τα χειρότερα όλων των εποχών
    Ηθική:
    Ωραία συμπεριφορά προς Νειρα.Μοσκερα.Μπιφουμα που παρά τον παραγκωνισμό δεν δημιούργησαν θέμα
    Γιατί δεν κρατήσαμε τότε και τον Σίμο που εποχής του παίξαμε στην αρχή καλή μπάλα αλλά μετά είχε 9 ήττες?
    Εμμονές:
    Το ίδιο σύστημα το αποδεικνυουν
    Το μόνο καλό , αλλά όχι ποδοσφαιρικό είναι ότι ειχε καλό επίπεδο μόρφωσης και υποστήριξη του λόγου του

  4. Καιρό τώρα θέλω να βγω να μηλισω καιρό τώρα θέλω να κάποια πράγματα που πιστεύω ότι δεν είμαι ο μόνος που τα βλέπει.. Γτ συνέχεια να αλλάζουμε προπονητή για ποιο λογο;Για τον λόγο λοιπόν κάποιοι μέσα στα αποδυτήρια έχουν την δικιά τους νοοτροπία και δεν λένε να την αλλάξουν.Στην αρχή ερχετε ένας νέος προπονητής το παίζουν πάπιες μέχρι να τον ξεντραπουν και να κάνουν τους εγωιστικούς και τους πεισαμταριδες και μέχρι λοιπόν να χάνει βαθμούς ο οφη να φταίει αυτό και να είναι ικανοί να παίζουν με την ιστορία και την χρόνια τις ομάδας.. Έτσι αντί για να απομονώνουν αυτούς του παίχτες διώχνουν προπονητη και όχι παίχτες για πολλοστή φορά στον οφη!Γτ δεν είναι φυσιολογικό να μου δείχνεις μπαλαρα 14 μήνες τώρα από τους ίδιους αυτούς τους παίχτες και να έχουν μούτρα να χάνουν εδώ μεσα από τους άσχετους και να τρώει 4 στην λεωφόρο..Δεν γίνετε ένας πασαλιδης να έχει παθει κουτρουμπη και εγώ να αναρωτιέμαι μπαινοβγαινει αυτός τώρα στα προπατσιδικα τι κάνει με αυτά που κανει;;;;;;;;λοιπόν άποψη δικιά μου προπονητής εφυγα ένας πολύ καλός για τον οφη θα έρθει κάποιος αλλος(ελπίζω όχι ο Αναστασίου)σε 12 με 14 μήνες να είστε για ένα πράγμα σίγουροι ότι αυτό θα ξαναγίνει για τον ίδιο λόγο. ΥΓ.επιτελους κ.γιαννουλη σταματά το ποδόσφαιρο γτ το γαμας έστω και από τα αποδυτήρια..κ πασαλιδη δεν κάνεις είσαι ένα κακομαθημένο παιδί

  5. Επικήδειος έπος

    1. Η πιο άκυρη αλλαγή προπονητή στην ιστορία μας.
      Τα καλοπαιδα που έχουμε για ποδόσφαιριστες αποφάσισαν να σταματήσουν να παίζουν μπαλιτσα για δικούς τους λόγους και τώρα τους βγήκε.
      Προσωπικη μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε ο Μπουσης είτε ο λύσσανδρου να πάει στο βακ και να πει:αυτός είναι ο προπόνητης μας οποίος παίχτης δε του αρέσει ας μας αδειάσει τη γωνία.
      Οι περισσότεροι παίχτες μας σε καριερα δεν είναι ούτε τρίχα από τα τέτοια του Λιθουανού.

      1. Όχι, δεν έπαιρνε άλλο το νταμπρα να μείνει.. Δεν νικήσαμε κανένα από την 5η θέση και κάτω.. Δεν θα είχε τέλος η κατρακυλα

        1. Ο προπονητης επρεπε να ειχε φυγει απο μονος του.με αυτη την διοικηση και αυτους τους παικτες η ομαδα δεν μπορει να παει μακρυα.πχ εδιωξαν διαμαντη πηραν καρω υποπτο

  6. Καλησπέρα και από μένα δηλαδή ρε Μανώλη σήμερα 5 Δεκεμβρίου θεωρείς ακόμα ότι το ρόστερ του ΟΦΗ είναι για εξάδα χωρίς επιθετικούς χωρίς εξτρέμ και με τους μισούς να τραυματίζονται κάθε τρεις και λίγο με παίκτες στο ρόστερ που κανονικά έπρεπε να τους είχαμε διώξει πέρσι λόγω ηλικίας η πιτσιρίκια που τους κάναμε συμβόλαιο μόνο και μόνο για να φτάσουμε τον επιθυμητό αριθμό 25…
    Και κάτι ακόμα θα σε παρακαλέσω για τελευταία φορά να μην κόβεις σχόλια που δεν βρίζουν και απλά λένε τη γνώμη τους μου το έκανες εχθές μην το ξανακάνεις και σήμερα….

  7. 1. Ναι, φυσικά ποτέ δεν φταίει μόνο ένας
    2. Τι διακρίσεις έχει να παρουσιάσει το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας 5 χρόνια τώρα; καμμια.
    3. Δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί το ροστερ της ομάδας μας, είναι καλύτερο από του αστέρα, του ατρόμητου, της Λαμίας, των Σερρών..
    4. Δεν έχω πειστεί ότι η ομάδα έπαιξε καμμια μπαλαρα μέχρι το παιγνίδι με την αεκ.. Δεν νικήσαμε αστέρα, λαμια, ατρόμητο μέχρι τότε και παοκ, Άρη μετά το 90 από τύχη.
    5. Ο νταμπρα στη διαχείριση των ματς που μέναμε πίσω στο σκορ, πήρε μηδέν (0)..η χειρότερη και εκνευριστικοτερη διαχειριση που έκανε ποτέ, ήταν το ματς στις Σέρρες, που ομολογώ, ήταν το σημείο που έχασα την πθστη μου στο πρόσωπο του.
    6. Η χρονιά έχει σχεδόν χαθεί αλλά επειδή θαύματα γίνονται ακόμα, πιστεύω ότι η αλλαγή προπονητή θα δώσει φρέσκο αέρα στην ομάδα, τουλάχιστον στην αρχή.
    7. Αν πάρουμε κάνα παγκοσμίως άγνωστο προπονητή από Βαλκάνια ή πρώην σοβιετική επικράτεια όπως λιθουανιες, εσθονιες, Γεωργίες και Μολδαβίες, καλύτερα να μείνουμε με τον καραβέλα. Πάρτε προπονητή Έλληνα, με πυγμή και πείρα.. Θα έλεγα αναστοπουλο, αλλά δεν νομίζω να μπορούμε να τον πληρώσουμε.. Υπάρχουν κι άλλοι όμως.
    8. Τέλος, να συγχαρώ και μια φορά τη διοίκηση, που ενήργησε γρήγορα στην κατρακυλα.. Κι ας ελπίσουμε ότι ο μπακιτς θα επιστρέψει σύντομα.

  8. Μάλλον τώρα που το σκέφτομαι, ο οφη χωρίς τον μπακιτς δεν είναι οφη και η απουσία του έκαψε και τον νταμπρα..

  9. Η Ομάδα με το ανάλογο, του μπάτζετ, ρόστερ που διαθέτει είναι του π@τσος. Όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε είναι για να περνά η ώρα & να γεμίζουμε αράδες.

  10. Μια φορά έκατσε στο πάγκο ο καραβέλα, αμέσως άρχισε τα παινεματα στους παίκτες.. Τι κακό είναι αυτό με τους προπονητές μας; βρε δεν θέλουν χάδια αλλά αυστηροτητα! Θα το καταλάβετε επιτέλους; πάλι τα ίδια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − 3 =