Βήμα – ΒΗΜΑ…

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Μανώλης Σαρρής σχολιάζει στο blog του στο Gentikoule τη νίκη του ΟΦΗ επί του Άρη αλλά και την συνέχεια που έρχεται…

Με τα της κόκκινης δεν θα ασχοληθώ καθόλου: Με καλύπτουν ο Σπάθας, πολλοί ειδήμονες αλλά και ο συνάδελφος που με επιβεβαίωσε σε real time από την Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της ραδιοφωνικής μου μετάδοσης για τον Arena FM. Ο τελευταίος μου έκοψε κάθε αμφιβολία όταν μου είπε πως είναι καθαρή κόκκινη. Το ότι στον Άρη προσπαθούν να “πνίξουν” την αγωνιστική τους ανυπαρξία μέσα από την αποβολή του Σπάθα αλλά και το ότι η ομάδα τους δεν έκανε ούτε μια τελική προσπάθεια, αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει μόνο εκείνους και κανέναν άλλο…

Εδώ μιλάμε για τον ΟΦΗ και μόνο για τον ΟΦΗ. Οπότε, τι κρατάω από το σημερινό ματς:

  • Το κοουτσάρισμα του Σα Πίντο. Ο Πορτογάλος διόρθωσε αμέσως την μεσαία γραμμή του ΟΦΗ βγάζοντας από το παιχνίδι τον Ζέλικο Κάλαϊτζιτς που έτρεξε αρκετά χιλιόμετρα όμως εκείνη την στιγμή ο ΟΦΗ έπρεπε να επιτεθεί. Και μάλιστα καθολικά. Και οι τρεις κινήσεις του Σα Πίντο άλλαξαν την ροή του αγώνα με τον ΟΦΗ να παίρνει σημαντικές βοήθειες από τον προπονητή του. Και ματς που τα πόδια των παικτών ζυγίζουν τόσο πολύ, είναι σίγουρο ότι θέλουν βοήθειες από τον προπονητή τους. Όπως και τις πήραν.
  • Όσα είπε ο Σα Πίντο στην συνέντευξη τύπου. Ο τεχνικός του ΟΦΗ κράτησε χαμηλούς τόνους – όπως και έπρεπε να γίνει – υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΦΗ έκανε ένα πολύ μικρό βήμα. Και αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΟΦΗ δεν πρέπει να πανηγυρίζει επειδή κέρδισε την χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος, ούτε πολύ περισσότερο επειδή το πέτυχε στην 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Επίδοση που δεν τον τιμάει ασφαλώς.
  • ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ για την ψυχολογία. Ο ΟΦΗ κέρδισε τρεις βαθμούς που τους είχε πάρααααααα πολύ ανάγκη, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά κυρίως ψυχολογικά. Ήταν κάτι που το είχε μεγάλη ανάγκη, ειδικά μετά από όσα προηγήθηκαν την τελευταία εβδομάδα.
  • Το πρώτο ημίχρονο και το δεύτερο – καλό – ημίχρονο. Ο ΟΦΗ θα πρέπει να βάλει στο μυαλό του την εικόνα των πρώτων 45 λεπτών όπου αν και έπαιζε με παίκτη παραπάνω, δεν έβγαλε φάσεις και δυσκολεύτηκε πολύ για να κάνει ευκαιρία για γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο, το σύστημα του έγινε πιο ορθολογικό, ο Φραγκουλάκης έδωσε μεγάλες βοήθειες στην ομάδα και ο ΟΦΗ πήρε τα πάνω του κάνοντας φάσεις για ακόμα πιο άνετη νίκη. Παρ’ όλα αυτά, δείχνει ότι είναι μια ομάδα που δουλεύει αρκετά και επί της ουσίας δημιουργείται από την αρχή.
  • Άλλη άμυνα με ΥΓΙΗ Ζόρο. Για τον Τριποτσέρη δεν θα πω πολλά πράγματα, αυτό το παιδί παίζει τραυματίας από τα πρώτα παιχνίδια και δίνει την ψυχή του σε κάθε 90λεπτο. Με τον Ζόρο στο πλάι του, η άμυνα του ΟΦΗ είναι άλλου επιπέδου και ο Ιβοριανός στόπερ είναι πραγματικός κέρβερος. Ειδικά κόντρα στον Άρη, “έσβησε” τον Αγκάνθο και με την δική του παρουσία ο ΟΦΗ είναι άλλη ομάδα στα μετόπισθεν.
  • Ο Ζε ως δεξί χαφ. Ο Βραζιλιάνος – κατ’ εμέ – παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό του φετινού ΟΦΗ. Έχει παίξει 6αρι, 10αρι και τώρα επί Σα Πίντο χρησιμοποιείται ως δεξί χαφ. Αδιάφορος δεν είναι – κάθε άλλο – κινητικός και καλός με την μπάλα, σήμερα στο 2ο ημίχρονο έδωσε ένα point στην επίθεση του ΟΦΗ με την δημιουργία του και το κράτημα της μπάλας. Μπορεί να δώσει παραπάνω, ψάχνεται ακόμα η θέση του.
  • Ο ΟΦΗ δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως. Το ανέφερα και παραπάνω ότι μια νίκη – ειδικά όταν γίνεται η πρώτη στις 4 Νοέμβρη – δεν αποτελεί είδη πρώτου μεγέθους. Όμως, ο ΟΦΗ οφείλει να κοιτάζει βήμα – βήμα πως θα βελτιώνεται και θα γίνεται καλύτερος. Εγώ προσωπικά είδα κάποια σημαντικά πράγματα στο δεύτερο 45λεπτο. Είδα καλή κυκλοφορία της μπάλας, υπομονή όταν ο ΟΦΗ έβγαινε στην επίθεση και κυρίως ένα πλάνο του “πως θα βάλουμε γκολ”.
  • Χρειάζεται υπομονή από όλους. Από τους παίκτες μέχρι και τον Σα Πίντο, ο κόσμος ούτως ή άλλως στηρίζει. Ο ΟΦΗ πάει στα Γιάννενα για να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα και παράλληλα να βρει ακόμα μεγαλύτερη ηρεμία εν όψει της διακοπής. Να “πατήσει” πάνω στην δική του βελτίωση και χωρίς πολλά λόγια, να γίνει επιτέλους αυτός που όλοι σκεφτόμαστε και θέλουμε… 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

7 σχόλια

  1. mano akou epidh[ kai tha eithela na mou apantisis se ayto] epidh lipon sta paraskinia tou podosferou sixnazoun ponirh me oloi thn simasia anthropoi mipos telika oloi aytoi h epithesh pou dexete o ofh apo mme ths simproteyousas litourgisoun enantion ths omadas se epmena pexnidia?tetoio ksediantopo polemo pou dexete o ofh amesos meta thn leksh tou mats den exo ksanadei.elpizo na min to afisoun etsh oi armodioi ….sta tou agona tora ego eida liga pragmata kai apopse distixos.oloi psaxnane ton miliazes meta sentra kai opou paei.den tha ksanavroume toso kakh omada san ton arh fetos…prosoxh

  2. Κυριε Σαρρη σας παρακαλω σταματηστε τα καλα λογια για τον Φραγκουλακη. Σας προκαλω να μου δειξετε μια μπροστινη πασα που εκανε στα 3 τελευταια παιχνιδια η ενα κοψιμο χωρις φαουλ; Αχρηστη μετεγραφη, οπως και αλλοι.

  3. Μανόλη καλημέρα…..
    Η ομάδα μας χθές κέρδισε 3 βαθμούς και ψυχολογία…κατά τα άλλα μια από τα ίδια!!!!Μη γελιόμαστε ο Σπάθας ήταν μαζί μας ….σε κάποιον άλλο αγώνα κάποιος άλλος Σπάθας θα είναι εναντίων μας…οπότε μια από τα ίδια τι είχαμε τι χάσαμε…..!!!!!

    1. Καλημέρα Αλέξη. Για το πρώτο ημίχρονο θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, για το δεύτερο θα πω ότι ο ΟΦΗ είχε μια διαφορετική εικόνα από ότι στα προηγούμενα ματς. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και παράγοντες όπως το άγχος και η πίεση. Πιστεύω να δούμε στην συνέχεια έναν καλύτερο ΟΦΗ.

  4. Νομίζω ότι είμαι ο πρώτος που σου διαμαρτυρήθηκα για τα γραφόμενά σου περί Φραγκουλάκη. Όπως στα είπα για το ματς με τον Εργοτέλη που ήταν απαράδεκτος και εσύ έγραφες διθυράμβους σου λέω τώρα ότι στο β’ ημίχρονο ήταν ο παίκτης που νοικοκύρευε το παιχνίδι του ΟΦΗ ήταν κινητικός μοίραζε μπάλα και είναι ο παίκτης που χρειάζεται ο ΟΦΗ για να του ηρεμεί το παιχνίδι και γι αυτό συμφωνώ σήμερα με τα γραφόμενά σου. Σε αυτό το παιχνίδι φάνηκε πραγματικά ότι ο προπονητής δουλεύει πολύ στις προπονήσεις γιατί σε 15 ημέρες άλλαξε όλη την λογική του παιχνιδιού. Κομμένες οι καμινάδες απο την άμυνα στον Παπάζογλου, επιτέλους ο Δασκαλάκης ξεκινάει το παιχνίδι δίνοντας την μπάλα με τα χέρια κοντά του και όχι στου καραγκιόζη το γάμο σωστό passing game κλπ. Βλέπεις ο Πορτογάλος είναι κανονικός προπονητής και όχι κάτι σαν προπονητής όπως άλλοι.

  5. Καλοί τρόποι είναι η συμφιλίωση της μεγάλης ιδέας που έχουμε για τον εαυτό μας με τη μικρή ιδέα που έχουμε για τους άλλους. Ο καλύτερος τρόπος να δίνεις κουράγιο στον εαυτό σου είναι να δίνεις κουράγιο στους άλλους…
    ———————————————————————–

    Όταν ο ποδοσφαιριστής γίνεται στόχος….

    Πόσο εύκολο είναι να ζητάς την κεφαλή των παικτών της ομάδας σου επί πίνακι έπειτα από κάποιο λάθος που κόστισε ένα αποτέλεσμα; Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπου οι περισσότεροι βάζουν τη νίκη πάνω από την προσπάθεια, είναι δυστυχώς αρκετά εύκολο.

    Έχει αναρωτηθεί όμως κανείς αν και οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι με συναισθήματα και δεν είναι απλώς καλοκουρδισμένα ρομπότ που εκτελούν εντολές εντός αγωνιστικού χώρου;

    Την απάντηση τη δίνει το περιστατικό συνέβη στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας όταν ο αμυντικός της Φορτούνα Ντίσελντορφ, Τόμπιας Λέβελς με το σφύριγμα της λήξης στην αναμέτρηση απέναντι στη Μόναχο 1860 κατευθύνθηκε στον πάγκο της ομάδας του ξεσπώντας σε δάκρυα.

    Η ιστορία του δεν έμεινε μόνο εντός Γερμανίας, αλλά ταξίδεψε παγκόσμια με τον Guardian και τον αρχισυντάκτη του Μάρκους Κρίστενσον να κάνουν γνωστό ένα συμβάν που ίσως να πέρναγε στα ψιλά γράμματα σαν ακόμα ένα περιστατικό που καταγράφεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Τι είχε όμως συμβεί;

    Στο 75ο λεπτό της αναμέτρησης μεταξύ της Φορτούνα Ντίσελντορφ και της Μόναχο 1860 ο αμυντικός της πρώτης, Τόμπιας Λέβελς υπέπεσε σε ένα σοβαρό αμυντικό λάθος από όπου προήλθε και το δεύτερο τέρμα των φιλοξενούμενων που έκρινε και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

    Η Φορτούνα έφυγε ηττημένη από το γήπεδο με 2-1 και οι οπαδοί της επί ένα τέταρτο αποδοκίμαζαν έντονα τον παίκτη της ομάδας τους. Αυτός με το σφύριγμα του διαιτητή δεν άντεξε και ξέσπασε σε λυγμούς στον πάγκο, δείχνοντας ότι και οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι που έχουν συναισθήματα και καταρρέουν εν αντιθέσει με τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί και η οποία θέλει τους ποδοσφαιριστές ως μέλη του star system να νοιάζονται μόνο για τη φήμη, τα παχυλά συμβόλαια και την ακριβή ζωή.

    Φυσικά, όπως αναφέρει και στο κείμενό του στον Guardian ο Κρίστενσον, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η πρώτη κατά την οποία οι οπαδοί, εκμεταλλευόμενοι και την ανωνυμία τους, κατευθύνονται εναντίον ποδοσφαιριστή εξ αιτίας του ότι με δική του υπαιτιότητα χάθηκε ένα αποτέλεσμα.

    Μάλιστα με την είσοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας, αυτά πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για τη στόχευση παικτών από τους οπαδούς.

    Κανείς ωστόσο από όσους κατευθύνονται με τέτοιο τρόπο είτε στους παίκτες της δικής τους ομάδας είτε σε παίκτες των αντιπάλων δεν σκέφτεται πως βρίζοντας ή στοχοποιώντας ποδοσφαιριστές ουσιαστικά «σταυρώνουν» έναν άνθρωπο, μη γνωρίζοντας τι προβλήματα και τι ανησυχίες μπορεί να έχει στην καθημερινότητά του, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορεί να αμείβεται αρκετά καλά και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ποδοσφαιριστές έδωσαν μάχη με την κατάθλιψη ενώ σε κάποιες άλλες, όπως σε αυτές του Γερμανού τερματοφύλακα Ρόμπερτ Ένκε ή του Ουαλού εξτρέμ Γκάρι Σπιντ, έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

    Με το σφύριγμα της λήξης ωστόσο το υγιές κομμάτι της κερκίδας της Φορτούνα αντέδρασε και μάλιστα με συγκλονιστικό τρόπο.

    Η αρχή μάλιστα έγινε από μερίδα των σκληροπυρηνικών οπαδών της που αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι ο Λέβελς έχει ξεσπάσει σε λυγμούς στον πάγκο άρχισαν να φωνάζουν το όνομά του.

    Αυτή η κίνηση παρακίνησε τη μεγαλύτερη μερίδα των φίλων της ομάδας να πράξει το ίδιο με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Λέβελς να σηκωθεί, να κατευθυνθεί προς το μέρος τους και να τους χειροκροτήσει, ευχαριστώντας τους για τη συμπαράσταση. Τα συναισθήματα του είχαν αλλάξει μέσα σε ένα λεπτό δείχνοντας ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι με έντονες συγκινήσεις…..ΑΥΤΑ..

  6. εγω σαν φιλαθλος και οπαδος του οφη εχω να πω κατι για τον κωσμο μας. Επειδει τυχενει και ημουνα και εγω ποδοσφαιριστης καποτε δεν ειναι ευκολο οταν παιζεις μπαλα μεσα στο αγωνιστικο χωρο να κανεις τα παντα. Οσοι απο σας τους ανεγκεφαλους που δεν θελετε το καλο της ομαδας μας παρα μονο να κρινετε ελατε και παιξτε εσεις μπαλα γινετε η επομενοι μεταγραφη στον οφη αφου μπορειτε και ειστε καλητεροι ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΡΗΝΕΤΕ ΞΕΡΕΤΕ τιποτα αλλο

    Υ/Σ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΕΧΘΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 + four =