Ευλογία για τον ΟΦΗ ο Σα Πίντο

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο Μανώλης Σαρρής καταπιάνεται στο blog του στο Gentikoule με το φαινόμενο «Σα Πίντο» και στέκεται στον συνδυασμό του «οι παίκτες κάνουν τον προπονητή» και «ο προπονητής τους παίκτες».

Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε – και παρακαλώ να με διορθώσει όποιος το ξέρει – άλλον προπονητή να πιάσει το τιμόνι του ΟΦΗ και να τον μεταλλάξει τόσο σύντομα από ομάδα «τρίτης ταχύτητας» σε ομάδα «δεύτερης» με προϋποθέσεις και… «πρώτης». Και αυτό που έχει πετύχει ο Πορτογάλος τεχνικός είναι κάτι που πραγματικά κερδίζει τον σεβασμό αλλά και τον θαυμασμό όλων των φιλάθλων του ΟΦΗ.

Πολύ περισσότερο δεν θα σταθώ μόνο στις νίκες, αν και οι νίκες κάνουν την διαφορά, αλλά στην εικόνα που παρουσιάζει ο ΟΦΗ εντός του αγωνιστικού χώρου. Μια εικόνα που θυμίζει έναν ΟΦΗ μιας άλλης εποχής αν και σαφώς η διαφορά στο ρόστερ είναι αρκετά μεγάλη σχέση με αυτά τα χρόνια.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ανακοινώθηκε στις 18 Οκτωβρίου και μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι στις 65 ημέρες που ακολούθησαν, άλλαξε πλήρως την εικόνα και την φιλοσοφία του ΟΦΗ. Ένας προπονητής που κατόρθωσε να βάλει στην ομάδα τα δικά του σημάδια και παράλληλα να την μεταμορφώσει σε ένα σύνολο παικτών που δίνουν την δική τους ταυτότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Σα Πίντο κατόρθωσε να δώσει στον ΟΦΗ ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο που αφορά την φιλοσοφία του. Οι κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθεί ο ΟΦΗ μέσα στο γήπεδο είναι τέτοιες που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ειδικά τα ματς μέσα στο «Γεντί Κουλέ» είναι σαν αυτά του ποντικού με την γάτα.

Ο ΟΦΗ επέβαλε πλήρως τον ρυθμό του, πήρε ενέργεια από τον κόσμο του και με την εικόνα που παρουσίασε μέσα στο γήπεδο απέδειξε ότι όταν έχεις καλούς παίκτες που συνεργάζονται με έναν καλό προπονητή, τότε τα αποτελέσματα είναι άμεσα και όχι σε βάθος χρόνου.

Μέσα σε αυτές τις 65 ημέρες, ο ΟΦΗ παρουσίασε μια εμφατική εικόνα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης από κανέναν. Το ότι «γύρισε» δύο παιχνίδια με τέτοια ηρεμία, δίχως πανικό και εκνευρισμό στο παιχνίδι του, είναι στοιχεία που αφορούν την μετάβαση της νοοτροπίας του προπονητή προς τους ποδοσφαιριστές. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο ΟΦΗ απέκτησε ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Με ασταμάτητο πρέσινγκ, με κυκλοφορία της μπάλας που εκνεύριζε τον αντίπαλο και συνεχές passing game είδαμε έναν ΟΦΗ που σε καμία περίπτωση δεν έχουν δει τα μάτια μας, τα τελευταία χρόνια.

Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο προπονητής είναι μια πραγματική ευλογία για τον ΟΦΗ και τον κόσμο του. Όχι, επειδή κατάφερε να μεταμορφώσει την ομάδα αλλά και επειδή έδωσε το κάτι διαφορετικό στον ΟΦΗ. Μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και τα «ξαναζεσταμένα φαγητά» των προπονητών που ανακυκλώνονται, η έλευση του Σα Πίντο έφερε κάτι εντελώς νέο που όλοι ελπίζουμε ότι θα μας κάνει να χαμογελάμε στο τέλος της χρονιάς.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

14 σχόλια

  1. μεγαλη μπουκια μεγαλη κουβεντα,μην εχουμε παλι τα ιδια με τον Αυγουστο.αν αξιοποιουσε και περισσοτερους παικτες θα ηταν αριστος.εκτος απο τους 3 γνωστους ποιοι θα φυγουν?λογικα μονο ξενοι θα ρθουν αν και δεν ειναι συστημα να αλλαζουμε καθε χρονο 10 παικτες.

    1. Βαγγέλη, χωρίς να γνωρίζω, πιστεύω ότι θα στραφούν σε ξένους. Και εγώ Έλληνες θα ήθελα, αλλά δεν υπάρχουν ελεύθεροι πρώτης γραμμής για να στηριχθείς πάνω τους. Όσον αφορά το σχόλιο μου για τον Σα Πίντο εγώ αναφέρομαι στο μέχρι τώρα έργο του.

  2. ΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΦΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ.
    ΑΡΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΟΦΗ. ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΡΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΩΣ ΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕ ΑΛΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

    1. Γιώργο, το ποδόσφαιρο έτσι είναι και όλοι εξαρτώνται από το αποτέλεσμα. Οι επιλογές δικαιώνονται βάσει αποτελεσμάτων. Εκείνοι που επέμειναν στον Σα Πίντο, δικαιώνονται τώρα. Όλοι κρίνονται, τόσο στα καλά – όσο στα κακά.

  3. ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ Κ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ…

  4. Αν μείνει ο Πίντο και του χρόνου,πιστεύω πως η ομάδα θα αρχίσει να “καθιερώνεται” ξανά στίς συνειδήσεις όλων των φιλάθλων ως μια μεγάλη ομάδα και υπολογίσιμος αντίπαλος σε κάθε μάτς.
    Φυσικά όπως λέει και ο φίλος “μεγάλη μπουκιά φάε,μεγάλο λόγο μην πείς”.
    Πάντως το λογικό είναι πως αν μείνει και του χρόνου θα αρχίσει να δίνει ευκαιρίες και σε νεα παιδιά καθώς το καλοκαίρι θα φτιάξει αυτός την ομάδα και αυτός θα κάνει την προετοιμασία που πιστεύω αυτή τη φορά θα είναι…κανονική.
    Γεγονός είναι οτι η ομάδα παίζει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο στα χέρια του,και δείχνει πως αποβάλει σιγά-σιγά και το…καταραμένο σύνδρομο των εκτός έδρας.
    Αν συνεχίσουμε έτσι και στον δεύτερο γύρο,τουλάχιστον δεν θα μας βγεί η ψυχή μέχρι το τέλος,όπως τα προηγούμενα χρόνια..Θα τερματίσουμε σχετικά ψηλά καθώς το υλικό της ομάδας και οι όποιες προσθήκες γίνουν στίς μεταγραφές,πιστεύω πως θα τα πάνε ακόμα καλύτερα στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος..

    1. Βασίλη, το πιο σημαντικό που είπες είναι η “καθιέρωση” και η οικονομική εξυγίανση που συμβαδίζει μέσα από την εικόνα της ομάδας στο πρωτάθλημα.

  5. Μα η ομάδα έχει ήδη παίχτες που έρχονται όπως ο Λαμπρόπουλος και ο Φραγκουλάκης και αν έρθει κάποιος καινούργιος,πιστεύω θα δυσκολευτεί να μπει ενδεκάδα εκτός αν είναι ένα καλό εξτρέμ που δεν υπάρχει στο δυναμικό. Άαχετο αλλα νομίζω ότι αυτός ο Ροβύθης αξίζει ευκαιρίες.

  6. Προσωπικα αυτο που με εντυπωσιαζει στον Σα Πιντο ειναι πως εκμεταλλευται τους παικτες που εχει στη διαθεση του σε πολυ καλο βαθμο. Αποκορυφωμα θεωρω τον Ογιος , παικτης ο οποιος ενω ηρθε με περγαμηνες δεν εδειξε τιποτα στην αρχη ενω τωρα δειχνει οτι μπορει να ειναι ενας παικτης 11αδας και μαλιστα με πλουσιο ταλεντο και σε απλευθερωμενο ρολο.

    Ας μην ξεχναμε οτι πλεον οι Ζορο Τριποτσερης ειναι το βασικο αμυντικο διδυμο με τον Σβασιγια να αποτελει (ευτυχως κατα τη γνωμη μου) πλεον παρελθον. Ο Μακρης ειναι αρκετα ανεβασμενος, ο Καλαιτζιτς αρχιζει και θυμιζει παλιο καλο Καλαιτζιτς και γενικα οι παικτες δειχνουν καλυτερα με Σα Πιντο. Ο Μακουκουκουλα τις περισσοτερες φορες που παιζει σαν αλλαγη κανει φασεις για γκολ. Ο Ζε Εδουαρδο δεν ειναι ισως τελικα ο παιχταρας που περιμεναμε αλλα εκει δεξια τα παει σιγουρα πολυ καλυτερα απο τον ρολο που του ειχε δωσει ο Δερμιτζακης.

    ΑΝ καταφερει να δωσει και στο Περο το ρολο που ειχε περυσι του κρυφου κυνηγου δηλαδη, ΑΝ καταφερει να βρει ενα ρολο για το Βερον ο οποιος ναι μεν δεν ειναι το αμυντικο χαφ που θελει ο Σα Πιντο στο κεντρο (πνευμονια ασταματητο πρεσινγκ) ειναι ομως ενας παικτης με μεγαλη ποιοτητα στον ανασταλτικο τομεα στην κυκλοφορια της μπαλας και στην ηρεμια του παιχνιδιου. Και τελος ΑΝ καταφερει να ενταξει τον Γκαλετι ισως απο του χρονου τοτε ο ΟΦΗ θα εχει κερδισει το μισο ροστερ πισω απο την αρχη της χρονιας. Μεγαλη υποθεση.

    Να μην ξεχναμε οτι ο Λαμπροπουλος δεν επαιζε ενω περυσι ηταν μαζι με Παπαζογλου απο τους καλυτερους παικτες του ΟΦΗ. Να μην ξεχναμε οτι ο Φραγκουλακης εχει δωσει περισσοτερα με Σα Πιντο στην ομαδα. Αν βελτιωθουν λιγακι και τα πλαγια μπακ ειδικα ο Μιλιαζες τοτε η ομαδα πραγματικα δενει για τα καλα.

    Εντυπωση επισης μου κανει η αλλαγη συστηματος. Ειχα γραψει στην αρχη της σεζον μετα απο μερικα παιχνιδια με προπονητη το Δερμιτζακη ποσο λαθος μου φαινοταν (κατα τη γνωμη μου) το 4-2-3-1 που επαιζε ο Παυλος … Ο Σα Πιντο αλλαξε το 4-2-3-1 σε 4-4-1-1. Ειναι μεγαλη διαφορα θα ρωτησει κανεις ; Μα οπως αγωνιζεται σαφως. Εφερε τις γραμμες κοντα με 2 γραμμες ζωνη αμυνας (2 τετραδες). Και εβαλε ενα παικτη (τον παικτη πισω απο Παπαζογλου) να παταει περιοχη πολλες φορες. ΓΕΝΙΚΑ εκανε τον ΟΦΗ πιο επιθετικο και πιο πιεστικο. Και δουλεψε και εναν τομεα που ηταν τελικα η μεγαλη αμαρτια του Δερμιτζακη αυτον της φυσικης καταστασης.

    Εχει και αρνητικα ο Σα Πιντο ; Φυσικα δεν υπαρχει τελειος προπονητης. Για να χτισει την ομαδα οπως ηθελε χρησιμοποιησε 12-13 παικτες. Δεν βγαινει ετσι η χρονια. Αν τραυματιστει καποιος θα χασει την συνοχη ευκολα. Πρεπει λοιπον να βρει ρολους και για τους υπολοιπους. Το αρνητικο που βλεπω στην λογικη Σα Πιντο ειναι οτι ο ΟΦΗ θα παιζει σε καθε ματς να επιβαλλει το ρυθμο του να παιξει το παιχνιδι του. Μα αυτος δεν ειναι ο σκοπος ; Θα συμφωνησω οτι με τις 12-13 ομαδες του πρωταθληματος ετσι θα πρεπει να αγωνιζεται ο ΟΦΗ μεσα εξω.

    Υπαρχουν ομως και παιχνιδια που δεν μπορεις να τα
    παρεις ετσι. Υπαρχουν (αυτη τη στιγμη που μιλαμε) 3-4 ομαδες που ειναι πιο ποιοτικες απο τον ΟΦΗ. Ολυμπιακος , ΠΑΟΚ , Ατρομητος σιγουρα ισως ο Αστερας (αν και πιστευω οτι αρχιζουμε και δεν εχει πια μεγαλη διαφορα) και ισως αν βελτιωθει κι’αλλο ο Παναθηναικος. Γιατι τα λεω ομως αυτα ;

    Ο Μανωλης στο ματς με τον Ατρομητο, εκανε λογο για κουραση, για ενα καλυτερο Ατρομητο κτλπ. Σωστα ολα αυτα. Εδω μπαινει ομως και η λογικη Σα Πιντο. Δεν μπορεσε σε κανενα σημειο ο ΟΦΗ με τον Ατρομητο να επιβαλλει το ρυθμου, να πιεσει σωστα, να απειλησει η να κυκλοφορησει μπαλα. Γιατι ; Γιατι οπως ειπαμε προσπαθησε παλι να επιβαλλει το παιχνιδι του και με αυτες τις 3-5 ομαδες που ειναι ποιοτικα καλυτερες ισως θα πρεπει ο ΟΦΗ να τα αντιμετωπισει αλλιως αυτα τα ματς.

    Γενικα ομως ο ΣΑ ΠΙΝΤΟ εχει κανει πολυ καλο στην ομαδα και μενει να δουμε τι μπορει να κανει ο ΟΦΗ μας στον β’ γυρο του πρωταθληματος. Προσωπικα για μενα αξιζει την 6η θεση στο πρωταθλημα βασει ποιοτητας. Την Ξανθη θα την βαλω κατω απο τον ΟΦΗ μιας και κατα τη γνωμη μου τη πατησε στα πηγαδια και απλα λογω σφαγιαστικης διαιτησιας και ατυχιας εχασε το ματς. Φορτσα ΟΜΙΛΑΡΑ !

  7. Symfwnw apolyta me ton koupilia…..
    na symplhrwsw oti ego hmouna arxika enas apo autous pou amfebalan me thn epilogh tou Sa Pinto…eytyxos diapseustika kai gia Auto aksizoun sygxarhtiria se autous pou phran auto to risko..eimai ths apopshs oti me auton ton proponhth tou xronou (kai me kalokairinh proetoimasia) o OFH mporei pragmatika na allaksei epipedo..gia auto ton logo h dioikhsh tha prepei na skeftei thn epektash tou symbolaiou tou Sa Pinto apo twra!
    Bravo OFARA synexiste etsi!!!

  8. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΞΕΡΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΝ ΝΙΟΜΠΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΩΝΗ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΣΙΩΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ. Ο ΠΙΝΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΩΟΥΤΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΗΓΚ ΚΟΛΛΟΝΤΑΣ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, Ο ΠΙΝΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΥΡΑ ΕΚΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ Η Δ/ΣΗ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

  9. ΟΦΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΦΗ ομαδες χωρις κοσμο απο β και κατω

  10. mano kath psiloasxeto o ountozh ontos endiaferh ton ofh h eine radio arvila?

    1. Ράδιο αρβύλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × five =