Ημέρες Ιστορίας: Η “αρπαγή” του Φραντζέσκου τον Γενάρη του 1997

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Γράφει ο “Ιστορικός”

Λίγες ημέρες πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ οι “Ημέρες Ιστορίας” του Gentikoule θυμούνται την μεταγραφή του Κώστα Φραντζέσκου από τον ΟΦΗ στον ΠΑΟΚ αλλά και την αποκάλυψη του ίδιου 15 ολόκληρα χρόνια μετά.

Έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα – σε σημείο που ορισμένοι το έχουν παρεξηγήσει – για την φιλία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο συλλόγους και κυρίως τον αλληλοσεβασμό που υπάρχει ανάμεσα στους οπαδούς τους. Στόχος του σημερινού σημειώματος όμως δεν είναι αυτές οι φιλικές σχέσεις αλλά μια άλλη ιστορία που αναμφίβολα οι μεγαλύτεροι, σε ηλικία, οπαδοί του ΟΦΗ θυμούνται πάρα πολύ καλά.

Η περίφημη μεταγραφή του Κώστα Φρατζέσκου από τον ΟΦΗ στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 1997. Μια μεταγραφή που προκάλεσε εντελώς διαφορετικά συναισθήματα στον κόσμο των δύο ομάδων: Στον κόσμο του ΟΦΗ προκάλεσε εκνευρισμό και τότε ξεκίνησαν οι πρώτες, χλιαρές αντιδράσεις, για το ιδιοκτησιακό ενώ σε εκείνον του ΠΑΟΚ προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού καθώς ο Φρατζέσκος αποτελούσε, εκείνη την εποχή, τον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Ας κάνουμε όμως ένα rewind στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου 1996 – 1997. Την προηγούμενη σεζόν ο ΟΦΗ έχει χάσει την έξοδο στην Ευρώπη στο τελευταίο, κυριολεκτικά, λεπτό του πρωταθλήματος. Την ώρα που εκείνος κέρδιζε στην Ριζούπολη τον Απόλλωνα Αθηνών, σε ένα παιχνίδι από τα πιο “σκοτεινά” του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Ηρακλής περνούσε από τον Πύργο κερδίζοντας τον Πανηλειακό με αποτέλεσμα να πάρει εκείνος το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το καλοκαίρι του 1996 επιστρέφει στο Ηράκλειο ο Νίκος Νιόπλιας μετά από μια τριετή παρουσία στον Παναθηναϊκό, ο Νίκος Μαχλάς έχει αφήσει την Κρήτη για την Ολλανδία και την Φίτεσε σε ένα ρόστερ που δημιουργείται με αλλαγές αλλά και την πεποίθηση πως στο τέλος της χρονιάς ο ΟΦΗ θα είναι μια από τις ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη.

Η χρονιά ξεκινάει και ο ΟΦΗ φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ στο κατάμεστο “Γεντί Κουλέ”. Τον κερδίζει με 3-1 στο περίφημο παιχνίδι των “δανεικών εμφανίσεων” καθώς ο ΠΑΟΚ είχε έρθει στο Ηράκλειο χωρίς τις φανέλες του και υποχρεώθηκε – διαφορετικά θα μηδενιζόταν – να παίξει με εκείνες του ΟΦΗ.

Από εκείνο το πρώτο παιχνίδι, είναι ξεκάθαρο πως ο ΟΦΗ, με τον “Ολλανδό” να πρωτοπορεί για την εποχή του και να χρησιμοποιεί στην 11αδα δύο “δεκάρια” – όταν στην Ελλάδα δεν ήξεραν καν πως θα το κάνουν αυτό. Νιόπλιας και Φρατζέσκος συνυπάρχουν αρμονικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και ο τελευταίος παίζει την καλύτερη μπάλα στην ζωή του.

Σκοράρει με κάθε τρόπο και μετά από λίγες αγωνιστικές οι εφημερίδες της εποχής τον αποκαλούν (με το παρατσούκλι που έμελλε να παραμείνει αιώνια) “Μr Φάουλ”. Ο Φρατζέσκος βρίσκεται στην τρίτη του χρονιά στον ΟΦΗ, έχει ήδη σκοράρει 25 γκολ τις δύο προηγούμενες και στα 27 του χρόνια δείχνει έτοιμος να κάνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Με τα καταπληκτικά χτυπήματα φάουλ οδηγεί τον ΟΦΗ από νίκη σε νίκη, η ομάδα καλπάζει παίζοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και στις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη του 1996 αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος του ΠΑΟΚ για τον Κώστα Φρατζέσκο.

Λίγα 24ωρα πριν έρθει το 1997, η είδηση της μετακίνησης του Κώστα Φραντζέσκου στον ΠΑΟΚ σκάει σαν βόμβα. Από την ενημέρωση της εποχής, καμία σχέση με το σήμερα, γίνεται γνωστό πως η ΠΑΕ ΟΦΗ παραχωρεί τον Κώστα Φραντζέσκο στον ΠΑΟΚ ενώ όλα συμβαίνουν μέσα σε λίγα 24ωρα με διαδικασίες… fast track και ο 27χρονος, τότε, ποδοσφαιριστής φτάνει στην Θεσσαλονίκη με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να τον περιμένουν στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” μέσα σε ντελίριο.

Ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ είναι ο Γιώργος Μπατατούδης – ένας επιχειρηματίας που αποδείχθηκε στην συνέχεια πως δεν ήταν τίποτα άλλο από μια “φούσκα” του χρηματιστηρίου και που οδηγήθηκε και στην φυλακή. Παρ’ όλα αυτά, θέλοντας να εντυπωσιάσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ προχωράει σε μια πολύ ηχηρή μεταγραφή για τα δεδομένα της εποχής ανεβάζοντας στην Τούμπα τον καλύτερο Έλληνα μέσο εκείνης της χρονιάς.

Η μεταγραφή του, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα της εποχής κοστίζει στον ΠΑΟΚ το μυθικό ποσό των 250 εκ. δραχμών! Το Ηράκλειο βουίζει για τους τρόπους που έγινε η μεταγραφή, στο μεταξύ ο ΟΦΗ, τρεις μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβρη του 1996 έχει χάσει τον “προστάτη” του Θόδωρο Βαρδινογιάννη και κατά συνέπεια το κουμάντο το κάνει η Αθήνα που βέβαια θα δείξει στην πορεία πως αλλάζει ρότα σε ότι έχει να κάνει με τα συμφέροντα του συλλόγου.

Το Ηράκλειο “βουίζει” για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μεταγραφή, όλοι αρχίζουν να αντιδρούν στην απόφαση της διοίκησης καθώς ενώ ο ΟΦΗ πηγαίνει τρένο για την Ευρώπη, μέσα σε λίγα βράδια χάνει τον πιο κομβικό του παίκτη.

Η καχυποψία για την μετακίνηση του Φρατζέσκου στον ΠΑΟΚ γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα της εποχής, δημοσιεύονται τα ποσά για την μεταγραφή: Ο ΟΦΗ θα πάρει τα 100 από τα 250 εκ. δραχμές και τα υπόλοιπα 150 θα δοθούν στον Φρατζέσκο επειδή είχε υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του με τον σύλλογο. Κάτι που δεν συνηθιζόταν εκείνη την εποχή ενώ κανένας δεν βγαίνει να μιλήσει, κάτι όχι ασυνήθιστο για τότε, και να πει τους πραγματικούς λόγους της μεταγραφής του Φρατζέσκου στον ΠΑΟΚ.

Αυτό που ψιθυριζόταν εκείνη την εποχή και που κατά… κάποιο τρόπο το επιβεβαίωσε ο Φρατζέσκος 15 χρόνια μετά: Εκείνος δεν ήθελε να φύγει ποτέ από τον ΟΦΗ και ουσιαστικά έφυγε λόγω… τρίτων. Ο ΠΑΟΚ την ίδια μέρα, μαζί με τον Φρατζέσκο, ανακοίνωνε και την απόκτηση του Σπύρου Μαραγκού από τον Παναθηναϊκό. Θρυλείται πως ο ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει πιο πριν με τον Μαραγκό, στην συνέχεια ζήτησε και τον Φρατζέσκο και με άνωθεν παρέμβαση ο τελευταίος πήγε στην Θεσσαλονίκη.

Το καλοκαίρι του 2012 ο Κώστας Φρατζέσκος στην μόνη συνέντευξη που έχει μιλήσει για την μετακίνηση του από τον ΟΦΗ στον ΠΑΟΚ αποκαλύπτει πως δική του πρόθεση ήταν να μην φύγει ποτέ από το Ηράκλειο και ουσιαστικά επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.

Μιλώντας στον Athletic Radio 104,2 ο Κώστας Φρατζέσκος αποκαλύπτει πως η μεταγραφή του έγινε για… “άλλους λόγους” όπως είχε πει χαρακτηριστικά. «Δεν ήθελα να πάω στον ΠΑΟΚ. Η μεταγραφή μου έγινε για άλλους λόγους. Ήθελα να παραμείνω στον ΟΦΗ γιατί ήμουν πολύ ευχαριστημένος από την ομάδα και τον κόσμο».

Παράλληλα αξίζει να αναφέρουμε ακόμα μια παραπάνω ιστορία. Στο τέλος του Γενάρη του 1997 ο ΟΦΗ υποδέχεται στο Ηράκλειο τον Ολυμπιακό γνωρίζοντας την ήττα με 1-0. Στην συνέντευξη τύπου που ακολουθεί ο Ευγένιος Γκέραρντ, γνωστός πάντα για το ότι δεν μασούσε ποτέ τα λόγια του αναφέρεται στην μεταγραφή Φρατζέσκου: “Η διοίκηση του ΟΦΗ δεν έκανε μεταγραφές για να ενισχυθεί η ομάδα. Έφυγε, όπως έφυγε ο Φρατζέσκος και μείναμε μόνο με δύο μέσους, το Νιόπλια και τον Μαρινάκη δείχνοντας την φανερή ενόχληση του για την ξαφνική αποχώρηση.

Η μοίρα παίζει πάντα περίεργα παιχνίδια, είναι παντού και δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτήν την ιστορία. Τρεις εβδομάδες μετά την μεταγραφή του Κώστα Φρατζέσκου στον ΠΑΟΚ, ο ΟΦΗ ανεβαίνει στην Τούμπα και μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν εκείνος. Ο Φρατζέσκος σκοράρει με δύο καταπληκτικά φάουλ και οδηγεί τον ΠΑΟΚ στη νίκη με 2-1. Σκοράρει αλλά δεν πανηγυρίζει και απλά σηκώνει τα χέρια σε ένδειξη σεβασμού απέναντι στον σύλλογο.

Ο Κώστας Φρατζέσκος δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον ΟΦΗ και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως τρία χρόνια μετά συμβαίνει στην Τούμπα ένα περιστατικό που το μεταφέρουν αυτήκοοι μάρτυρες και μαρτυρά τα συναισθήματα του. Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την Ουντινέζε και την ίδια ώρα ο ΟΦΗ παίζει στην Πράγα με αντίπαλο την Σλάβια. Το παιχνίδι της Τούμπας πηγαίνει στην παράταση, ο Φρατζέσκος είναι εκτός λόγω τραυματισμού και σκασμένος κάνει την εμφάνιση του στα δημοσιογραφικά θεωρεία του γηπέδου. “Ρε παιδιά πόσο πάει ο ΟΦΗ;” ενώ είναι σε εξέλιξη το παιχνίδι του ΠΑΟΚ εκείνος αγωνιά για να μάθει το σκορ του αγώνα της Πράγας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook