Ούτε τρία, ούτε τέσσερα, ούτε καν δύο φάσεις

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Πολλοί τον περίμεναν αλλιώς τον ΟΦΗ και αυτός εμφανίστηκε αλλιώτικος. Η ψυχολογία του Νιόπλια και το γκρουπ των παικτών. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής.

Ο Παναθηναϊκός σε τρία εντός έδρας παιχνίδια μετρούσε, μέχρι στιγμής, 13 γκολ. Ούτε 3, ούτε 6 αλλά ολογράφως δεκατρία. Ο ΟΦΗ μετά από οκτώ αγωνιστικές, έχει δεχτεί ισάριθμα γκολ. Και παράλληλα ο Επασί έχει κρατήσει clean sheets στις τέσσερις από τις οκτώ αγωνιστικές: Ουδείς εκ των παικτών των Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Λαμίας και Παναθηναϊκού κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του. Ο ΟΦΗ εν αντιθέσει με ότι συναντούμε στα παιχνίδια του Ηρακλείου, το κάνει στοιχειωδώς σε αυτά μακριά από την Κρήτη. Πιάναει τον αντίπαλο από τον λαιμό, οι παίκτες του βγάζουν μεγάλη ένταση στο παιχνίδι τους και παράλληλα αποκτούν ρυθμό σαν να συνεχίζουν να παίζουν από την προηγούμενη μέρα.

Αρχίζω και πιστεύω πως ο ΟΦΗ έχει ένα ψυχολογικό θέμα που πρέπει να το λύσει για τα ματς του “Γεντί Κουλέ”. Ο Νιόπλιας σε ερώτηση που του έκανε ο γραφών μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό για την διαφορά εικόνας του ΟΦΗ στα εντός – εκτός έδρας ματς το χαρακτήρισε ως “κατάλοιπα” της περσινής περιόδου εννοώντας προφανώς τις άδειες εξέδρες της προηγούμενης χρονιάς αλλά και το γεγονός πως η ομάδα κέρδισε ίσα – ίσα δύο φορές σε ολόκληρη την χρονιά. Την Παρασκευή έγραφα πως ο Νιόπλιας θα την βρει την άκρη γιατί επειδή το γκρουπ που εκπροσωπεί είναι ένα γκρουπ παικτών που είναι οικογένεια και εμπιστεύεται τον προπονητή του, οι κακές εμφανίσεις – που επί της ουσίας είναι 1 σε 8 90λεπτα στο πρωτάθλημα – θα δώσουν την θέση τους σε εικόνες όπως αυτή της Λεωφόρου.

Όπως επίσης στο Podcast του Σαββάτου με το Νίκο Μαρκάκη του έλεγα πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι καλά, ακόμα και αν κέρδισε μεσοβδόμαδα τον Ατρόμητο. Και πως η κούραση από την έλλειψη ροτέισον θα έκανε την διαφορά της. Η κούραση, όχι μόνο η σωματική αλλά και η ψυχολογική έπαιξαν τον ρόλο τους στο ματς αφού στο πρώτο ημίχρονο ο απελευθερωμένος και παντελώς ψύχραιμος ΟΦΗ ανεβοκατέβαζω τον διακόπτη όπως και όποτε ήθελε εκείνος και όχι ο Παναθηναϊκός.

Όπως έχω γράψει τόσες φορές είναι ξεκάθαρη η στόχευση του φετινού ΟΦΗ και κανείς δεν μπορεί να τον ψέξει για αυτό. Εκτός έδρας να μην χάνει και εντός να κερδίζει. Με εξαίρεση το ματς με  την Λαμία που ήταν και το μοναδικό (μέχρι τώρα) must win, η ομάδα δεν τα έχει πάει άσχημα. Το αντίθετο. Ακόμα και αν βρεθεί κάποιος να πει πως έχει κάνει μόλις μια νίκη στις οκτώ αγωνιστικές εγώ θα βρεθώ να πω πως μόνο με τον Ολυμπιακό δεν έχει παίξει ακόμα από τα ντέρμπι που είναι να δώσει μέσα σε όλη την χρονιά μετρώντας μόλις μια ήττα – αυτή από τον ΠΑΟΚ.

Στην τελική ο ΟΦΗ στην Λεωφόρο, που πάντοτε μας ανεβάζουν το ηθικό τα παιδιά εκεί μέσα βρίζοντας μας από το πρώτο δευτερόλεπτο, όχι μόνο δεν έφαγε τρία και τέσσερα γκολ όπως προέβλεπαν αρκετοί γκουρού αλλά δεν έφαγε καν… τρεις φάσεις μέσα σε 94 λεπτά. Με το ζόρι, δηλαδή ο Παναθηναϊκός έβγαλε δύο τελικές προς την εστία του Επασί.

Έτσι όπως έχουμε δει τον ΟΦΗ, είναι μια πραγματικότητα ότι όταν βλέπουμε να παίζει δίχως άγχος και κυρίως δίχως την πίεση του κοινού του, τα εκτός έδρας ματς του φέρνουν τα αποτελέσματα γιατί δείχνει να παίζει παντελώς απελευθερωμένα. Όταν μάθει να κερδίζει και μέσα στο Ηράκλειο τότε θα σταματήσει να αδικεί και τον εαυτό του, βαθμολογικά. Γιατί διαφορετική κουβέντα κάναμε τώρα με 9 βαθμούς και διαφορετικά με 13 μετά από οκτώ αγωνιστικές.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

3 σχόλια

  1. Σωστά τα λες Μάνο αλλά πρέπει να βρεθεί και μια λύση στο φανερό επιθετικό μας πρόβλημα… Είναι αδιανόητο οι επιθετικοί μας να είναι τόσο ακινδυνοι και τα γκολ και οι ευκαιρίες να έρχονται μόνο από κέντρο και αμυνα.. Μας λείπει το εύκολο γκολ.. Και με τον ατρόμητο μεθαύριο, θα δεινοπαθησουμε για να πάρουμε το τρίποντο.. Εγώ θα είμαι σουπερ ευχαριστημένος με 15-16 βαθμούς στον πρώτο γύρο αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε ατρόμητο και ιωνικο στην έδρα μας.. Η ομάδα έχει δείξει ότι μπορεί και είναι κρίμα να είναι τόσο ακίνδυνη μέσα στην αντίπαλη περιοχή..

  2. Αρχικά πρέπει να πω ότι είναι μεγάλη γάτα ο Νιόπλιας…τους πήρε τα πορτοφόλια στην τακτική.
    Πάμε στα υπόλοιπα.
    Η στιγμή που βγήκε ο Νέιρα ήταν η πρώτη που έχασα τις ελπίδες μου…μετά από λίγη ώρα κάπως αναθάρρυσα,αλλά με αποτελείωσε η αλλαγή του Ντουρμισάι…μπήκε ο ακατανόμαστος και όλα μου τα όνειρα για διπλό μέσα στην βαζελοφωλιά γκρεμίστηκαν…του χρόνου πάλι,γεροί να είμαστε!!
    Γαγιέγος για φίλημα,ο Τοράλ ανεβαίνει,ο Διαμαντής επιτέλους έκανε ένα σοβαρό παιχνίδι φέτος,για τον Βούρο η στιγμή να κληθεί στην Εθνική πλησιάζει,αλλά περισσότερο θέλω να σταθώ στον Μπαλογιάννη,όχι τον αμυντικό μέσο,αυτόν που είχα πει παλαιότερα ότι δεν χωράει στον Ο.Φ.Η,τον άλλο,τον αριστερό μπακ που είναι σίγουρα ο καλύτερος μπακ της ομάδας…βέβαια αυτό δεν είναι και πολύ τιμητικό για τους υπόλοιπους μπακ,αλλά ας κοιτάξουν οι ίδιοι τί φταίει και τους έφαγε την θέση ένας μαθητευόμενος ακόμα…
    Το χαμόγελο του Νιόπλια και η ευθεία παραδοχή του Γιοβάνοβιτς ότι έχασε το παιχνίδι της τακτικής,κάτι που τόνισε και ο Μπασινάς ως καλεσμένος σε εκπομπή,αντανακλούν την δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις νομίζω.Ένα μεγάλο μπράβο στο προπονητικό τιμ λοιπόν και στους ποδοσφαιριστές που δουλεύουν καθημερινά για να κάνουν τον Ο.Φ.Η μας καλύτερο.
    Να πω και δυο λόγια για τους υπόλοιπους όμως…
    Όταν είδα στο πρώτο παιχνίδι με τον Άρη τον Καμάου,είχα πει ότι θα μας κάνει σύντομα να ξεχάσουμε τον Σεμέδο…ε λοιπόν έκανα λάθος…το παιδί αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται,αλλά δεν μπορώ ακόμα να καταλήξω αν φταίει η ποιότητα και η σωματοδομή του που είναι τόσο πίσω από τον μέσο όρο της Σούπερλιγκ ή απλά δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα,δεν είναι εύκολο να το καταφέρει κάποιος που έρχεται από την άλλη άκρη του πλανήτη και από πρωτάθλημα χωρίς άμυνες…ελπίζω κάτι να αλλάξει γιατί μόνο με τα 20 λεπτά που εμφανίζεται στο γήπεδο ο Λάμπρου δεν βγαίνει η χρονιά στα εξτρέμ…
    Ιανουάριε έλα γρήγορα να ψωνίσουμε να δούμε κάνα τρίποντο…

  3. Για να πω την αλήθεια, δεν την περίμενα τέτοια εμφάνιση από τον ΟΦΗ. Ας αφήσουμε στην άκρη το αποτέλεσμα. Η ομάδα παρουσίασε μεγάλη ωριμότητα στο ανασταλτικό κομμάτι κρατώντας πολύ εύκολα το μηδέν κόντρα σε έναν αντίπαλο που έχει επιθετικές αρετές. Το έχω ξαναπεί, άλλωστε, ότι ο ΟΦΗ φέτος έχει ψυχή, έχει “καρύδια”, μπορεί να παίξει για το αποτέλεσμα και αυτό πιστώνεται κυρίως στον Νίκο το Νιόπλια.
    Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: μπορεί ο φετινός ΟΦΗ, παίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, να πιάσει τον στόχο της 6αδας; Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν μπορεί. Για να μπεις 6αδα χρειάζεται να διαθέτεις και επιθετικό οίστρο, πράγμα που δεν το έχουμε δει μέχρι τώρα. Αν αλλάξει κάτι ως προς αυτό στη συνέχεια, τότε μπορούμε να μιλήσουμε διαφορετικά. Γιατί, έως σήμερα, αποδεικνύεται ότι ταιριάζουν στην ομάδα περισσότερο τα παιχνίδια εκείνα που δεν χρειάζεται να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, τα παιχνίδια εκείνα που χρειάζεται να παίξεις πρωτίστως άμυνα. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ χίλιες φορές τον φετινό ΟΦΗ από το περυσινό συνοθύλευμα της κανονικής περιόδου. Κι ας μη δούμε μπαλάρα καθόλου φέτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nine + eighteen =