Αιχμαλωσία δίχως ομήρους

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο ΟΦΗ έκανε το καλύτερο 45λεπτο των τελευταίων 20-25 χρόνων και ο Μανώλης Σαρρής γράφει για έναν ΟΦΗ που είδαμε από τα πιο βρεγμένα όνειρα μας. Και ένα υστερόγραφο για όσα είπε ο Νιόπλιας στην Cosmote. 

Το γράφω από το καλοκαίρι και θα συνεχίζω να το γράφω όποια και αν είναι η κατάληξη στο τέλος της χρονιάς. Ο ΟΦΗ δημιουργεί μια ομάδα που τείνει να γίνει μια από τις πληρέστερες της εποχής της. Και μιλάω για την τελευταία 20ετια, γιατί πιο παλιά δεν μπορούμε να πάμε – άλλες εποχές, άλλα ήθη και άλλες συνήθειες. Ο ΟΦΗ και το club από το προηγούμενο καλοκαίρι δεν κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο τα αυτονόητα. Επένδυσε στην αυξανόμενη δυναμική του ονόματος του, έπαιξε με υπομονή το μεταγραφικό παζάρι περιμένοντας – και βέβαια βγαίνει δικαιωμένη 100% – για σχεδόν δύο μήνες Γαγιέγος, Τοράλ και την ίδια ώρα άφησε την μπαγκέτα του μαέστρου στον Νιόπλια. Ο Νιόπλιας που εκτός από ένας σπουδαίος προπονητής, είναι άνθρωπος του club. Ένας άνθρωπος που για 39 oλόκληρα χρόνια βρίσκεται στο ίδιο περιβάλλον, άρα γνωρίζει απ’ έξω και ανακατώτα τα πάντα που αφορούν τον οργανισμό του ΟΦΗ (επικοινωνία, κόσμος, διαπροσωπικές σχέσεις) δεν θα μπορούσε παρά να μην αποτελέσει ένα κομμάτι στην αλυσίδα της ομάδας με άλλα κομμάτια που πέρασε μαζί τους μια ολόκληρη ζωή.

Η εικόνα του 45λεπτου ήταν τέτοια που αναμφίβολα αποτελεί μια δικαίωση και για τον Νιόπλια αλλά και για όλους όσους είχαν συμβολή στον φετινό μεταγραφικό σχεδιασμό. Με τα καλά του και τα κακά του, το ζύγι δεδομένα γέρνει προς το +. Και επειδή εγώ θέλω να τα γράφω πριν και όχι μετά, τα ίδια γράφω από το καλοκαίρι. Όταν βέβαια ζεις το περιβάλλον για 20 μέρες στην προετοιμασία και περνάς την καθημερινότητα σου μέσα από τις προπονήσεις και τις λεπτομέρειες, μπορείς να γνωρίζεις και το που στοχεύει ο οργανισμός.

Και η στόχευση του ΟΦΗ φέτος ήταν ξεκάθαρη. Να δημιουργήσει μια ομάδα θα επενδύσει στα σπάνια χαρακτηριστικά των κεντρικών χαφ της – που με εξαίρεση τον Ολυμπιακό – θεωρώ πως σε πληρότητα δεν υπάρχει άλλη ελληνική ομάδα να έχει τόσους πολλούς μέσους υψηλότατου επιπέδου και παράλληλα να αποκτήσει συνοχή μέσα από την άμυνα της. Μετά από 10 αγωνιστικές ο ΟΦΗ έχει την καλύτερη άμυνα στην Ελλάδα και από το παιχνίδι της Λεωφόρου και μετά παρατηρούμε μια αυξανόμενη βελτίωση. Αν με τον Παναθηναϊκό έπαιξε στο 25%, με τον Ατρόμητο πήγε στο 45% και κόντρα στον Βόλο έφτασε στο 75%. Άρα μας μένει ένα 25% ακόμα για να δούμε τα τεράστια περιθώρια βελτίωσης που έχει αυτός ο ΟΦΗ.

Ακόμα και αν πήγε στον Βόλο χωρίς τα 6 από τα 9 φετινά του γκολ, δίχως τον φετινό του mvp αλλά και τον παίκτη που του λύνει το πρόβλημα του γκολ, είδαμε μια μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση για 40 λεπτά. Και θαρρώ πως στα τελευταία 25 χρόνια δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο με αυτό που παρουσίασε ο ΟΦΗ για ένα ολόκληρο ημίχρονο, μια μοναδική παράσταση από τα παιδιά του Νιόπλια που αν η τύχη δεν ήταν με τον Βόλο, το κοντέρ θα έσπαγε και θα μετρούσε πολλά με λίγα.

Το πλάνο του Νιόπλια ήταν ξεκάθαρο και φάνηκε από τα πρώτα λεπτά. Πίεση στον Τσοκάνη που παίζοντας σαν “μονό” αμυντικό χαφ και με βαρύ κορμί, όποτε έχανε την μπάλα οι υπόλοιποι δεν γυρνούσαν πίσω ούτε με αίτηση και κάπως έτσι ξεκίνησε το πάρτι. Το πλάνο του ΟΦΗ ήταν τόσο δομικά σωστό που δεν έβλεπες κανένα ψεγάδι. Ο Καμάου όταν έχανε την μπάλα γυρνούσε πίσω και δεν επέτρεπε στον Φεράρι να κάνει κούρσες, ο άξονα τους με Γαγιέγος – Μεγιάδο πήγαινε συνεχώς να μαρκάρει και βέβαια ο αρτίστας Τοράλ που δεδομένα δικαιώνει τον Γιώργο Σαμαρά για την δίμηνη επιμονή του να τον φέρει στο Ηράκλειο (όπως και τον Χιλιανό) αλλά και γιατί ο ΟΦΗ προχώρησε σε αυτήν την μεγάλη, οικονομικά, επένδυση για τον πείσει να φορέσει την φανέλα του και στην άκρως ποδοσφαιρική ηλικία των 26 χρονών.

Μεσοβδόμαδα το έγραφα στο editorial του Gentikoule πως ο Βόλος ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο παιχνιδιού του ΟΦΗ. Και για όποιον βλέπει Βόλο και ΟΦΗ, σίγουρα θα έπαιζε τα λεφτά του στο διπλό γιατί φαινόταν από εδώ μέχρι και την Μαγνησία. Η χαώδης, τακτικά, διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων φάνηκε μέσα σε 8-9 λεπτά παιχνιδιού.

Από την 10η αγωνιστική δεν τελείωσε τίποτα, εμένα – βαθμολογικά – δεν μου λέει τίποτα ότι τώρα ο ΟΦΗ είναι στην πέμπτη θέση και στο -1 από τον ΠΑΣ αλλά από την άλλη είναι σημαντικό το +4 από τον Άρη που μπορεί να πάει στο +7 την επόμενη Κυριακή. Αυτό θα είναι και το μεγάλο κέρδος του διπλού στον Βόλο γιατί το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμα και η χρονιά παραμένει μεγάλη.

Υ.Γ. Ο Νιόπλιας είπε αυτό που σκέφτονται οι πολλοί. Το έγραψα και εγώ στις 29 του Ιούλη, δύο ημέρες πριν επιστρέψει ο ΟΦΗ στην Ελλάδα. Η γκρίνια που υπήρχε το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν άνευ λόγου και ουσίας. Λίγους μήνες μετά ήρθε και το ξέσπασμα του Νιόπλια γιατί κάποιοι περιμένουν ένα λάθος για να στάξουν χολή. Δεν μιλάμε για κριτική, που πάντα είναι ευσπρόδεκτη. Μιλάμε για τοξικότητα που ευτυχώς, για τον ΟΦΗ, βρίσκεται εκτός του περίγυρου της και όχι εντός αυτού. Μια τοξικότητα που ώρες ώρες βέβαια συντηρείται και από διάφορα media που το μόνο που επιδιώκουν είναι να βγει χολή απλά για να βγει, άντε να κάτσει και μια αποθέωση με βροχή likes για να νιώσουν ωραία τα βράδια όταν βγάζουν τα παντελόνια τους και κοιμούνται στα κρεβάτια τους. Να γίνει κριτική, δεν λέω, αλλά εγώ ένα πράγμα αναρωτιέμαι. Τι κριτική να γίνει με ΜΙΑ ήττα σε 10 αγωνιστικές, την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα και την πέμπτη θέση στην βαθμολογία;

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

15 σχόλια

  1. Πολύ καλά πήγαμε χτες, τώρα οποσδήποτε νίκη με ιωνικο, για να πούμε ότι η ομάδα σταθεροποιηθηκε και βρίσκει το δρόμο της.. Κι αν κάνουμε τη νίκη με τον ιωνικο, στο επόμενο με τον γαυρο εντός, θα πάμε με άλλο αέρα και που ξέρεις…

  2. Επειδή δούλευα και δεν κατάφερα να δώ το παιχνίδι….Γι αυτό πήραμε το διπλό….
    Μόνο αυτό είναι… Ούτε πλάνα ούτε τίποτα…
    Ο γκαντεμόσαυρος (εγώ) δεν είδε το παιχνίδι…γι αυτό κερδίσαμε.

  3. 😂😂😂😂

  4. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΟΜΠΛΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΟΜΑΤΑ ΑΛΛΆ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΝΕΙ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΑ, ΑΠΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΆ…

    1. *ΝΙΟΠΛΙΑ*

  5. Καλημέρα Μανώλη… μπορεί ο Βόλος να φημίζεται για το τσίπουρό του αλλά ο ΟΦΗ ήταν.. να τον πιεις στο ποτήρι..
    Έκανε τα απλά πράγματα, πίεση ψηλά και εστιασμένη, γρήγορη πάσα και σωστή χρήση του κενού χώρου.. το κλειδί της ομάδας είναι, όχι το συμπαγές σύνολο (φαίνεται ότι όλοι θα ζοριστούν να πάρουν αποτέλεσμα, έστω και έναν βαθμό, από τον ΟΦΗ), ούτε ότι υπάρχουν καλές μονάδες στο ρόστερ, (και όσο επιστρέφουν τραυματίες μάλλον το γλυκό θα δένει πιο πολύ), αλλά το ότι ο ΟΦΗ έχει έναν εξαιρετικό ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ στον πάγκο του… αυτή είναι η σημασία του μάνατζερ, και ο Νιόπλιας ξέρει να διαχειριστεί το ρόστερ με τα προβλήματα που έχει,τον κάθε παίχτη ξεχωριστά,τον αντίπαλο πριν και στη διάρκεια του παιχνιδιού, και να μετράει τα λόγια του χωρίς να τα μασάει…και νομίζω ότι στο πρωτάθλημα άντε να υπάρχουν άλλοι δύο-τρεις τέτοιοι προπονητές.. είναι μεγάλο πράγμα αυτό για την ομάδα… την καλημέρα μου και καλή συνέχεια…

  6. Mα που είναι όλοι αυτοί οι διάφοροι που έγραφαν ότι ο ΟΦΗ θα εισπράττει φέτος 3άρες, ότι θα είναι χειρότερος από πέρυσι, ότι οι μεταγραφές είναι πάλι της πλάκας, και άλλα τέτοια χαριτωμένα; Αυτοί που ονόμαζαν κάποιους από εμάς, που επικροτούσαμε όσα κάνει η διοίκηση, «παλαμακιστές» και δεν συμμαζεύεται ΄Ηθελα ν’ άξερα όλοι αυτοί, χαίρονται τώρα που η ομάδα πάει καλά (τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτό δείχνουν) και κάποιοι παίχτες με την απόδοσή τους απογειώνουν το scouting του ΟΦΗ, ή στεναχωριούνται που δεν τους βγαίνει το σενάριο των προβλέψεών τους. Γιατί κρητική ναι, όχι όμως ισοπέδωση των πάντων, όχι μηδενισμός και καταστροφολογία. Αυτό δεν είναι κριτική, είναι μίρλα και κακομοιριά που είπε και ο Νιόπλιας εχθές.

  7. Η καλύτερη εμφάνιση των παικτών μας για 60 λεπτά των τελευταίων χρόνων!!!Τρομεροι Τοραλ -Γκαγιεγος. Και ολα τα παιδιά εκτός απο τις αλλαγές!Ο Καστανιος και ο Σελιμοβιτς θα πρέπει επιτέλους να σκεφτούν σοβαρά να ασχοληθούν με αλλο επάγγελμα!!Ευτυχώς που δεν φάγαμε γκολ στο τέλος γιατί παίζαμε με 9 παίκτες!!Επιμένω!!!Χρειαζόμαστε 2 τουλάχιστον καλούς επιθετικούς τον Γενάρη!Μην μπερδευόμαστε απο την χθεσινή εμφάνιση!

  8. Α ρε Μανο…ο οπαδος του ΟΦΗ εχει φτασει την μιλρα και την κακοπροαιρετη κριτικη σε αλλο επιπεδο. Υπαρχουν πραγματικα οπαδοι του ΟΦΗ που χαιρονται οταν η ομαδα δεν πηγαινει καλα για να βγουν και να πουν ποσο δικιο ειχαν..Τωρα βεβαια που η ομαδα τους καθιζει «σφαλιαρες» δεν εχουν τα κακαλα και να βγουν να πουν ποσο λαθος εκαναν οταν εκριναν τους παντες και τα παντα με δεδομενο τις εμφανίσεις στα φιλικα…Τωρα ολοι αυτοι εχουν μπει στις τρυπες τους και απλα περιμενουν την επομενη στραβη για να βγουν να κραξουν…οχι να ασκησουν κριτικη αλλα να κραξουν. Κακομοιρηδες…

  9. Νομιζω οτι εχουμε το καλυτερο και πιο τεχνικο ανασταλτικο διδυμο της κατηγοριας , μεγιαδο-γκαγιεχο,, απο κει ξεκινανε ολα…ο τοραλ μου φαινεται θα μας κανει να ξεχασουμε το ναμπι και ο νειρα θα αρχισει να σκεφτεται σοβαρα οτι δεν ειναι η μονη βεντετα της ομαδας…βεβαια, αυτα ολα δεν σημαινουν οτι δεν χρειαζομαστε ενα δυο καλους επιθετικους ακομα , αν θελουμε να χτυπησουμε ευρωπη!! το ευχαριστο ειναι οτι υπαρχει κανονικος προπονητης φετος στο παγκο και ολα ειναι πιθανα…τις τρεις θεσεις στην εξαδα διεκδικουν 5 ομαδες, εμεις, ο παο, ο αρης , ο πας και ο βολος με πιθανοτερους τους 3 πρωτους…η σταθερη μας πορεια θα φανει με νικη επι του ιωνικου, καλη εμφανιση με γαυρο και νικη η ισοπαλια με τον απολλωνα…απο κει και μετα, θα πανε ολα ακομα καλυτερα…δεν θα πρεπει ομως να εφησυχασουμε στιγμη!

  10. Ήμουν χθες στο Πανθεσσαλικό! Φοβερό ποδόσφαιρο! Πραγματικά η εμφάνιση του ΟΦΗ ήταν πολύ μεστή και ισοπεδωτική. Από το 1ο λεπτό έδωσε την αίσθηση ότι αυτό το παιχνίδι δεν χάνεται. Βγάζω το καπέλο στην κίνηση που περιγράφεις στο άρθρο σου να πιέζει διαρκώς τον Τσοκάνη, όταν γνωρίζει ότι οι υπόλοιποι δύο χαφ (Νίνης Ορός) δεν μαρκάρουν, σχεδόν ποτέ! Γι’ αυτό άλλωστε βγήκε ο Νίνης στο ημίχρονο.
    Μετά το 2-0 παρά την πίεση δεν ανησυχήσαμε, αν και ήταν κάπως υπερκινδυνευμένες οι τρεις αλλαγές ταυτόχρονα.
    Η ομάδα δείχνει ότι στρώνει πλέον και βρίσκει τα πατήματα. Ακόμη κι ο Φαν Ντάινεν αν και δε σκοράρει ανοίγει υπέροχα χώρους, κρατάει μπάλα κλπ. Προχωράμε προσγειωμένοι.
    ΥΓ:Κλείνοντας θέλω να σταθώ στην απουσία του Νέιρα. Ο ΟΦΗ χωρίς το Νέιρα παίζει διαφορετικό ποδόσφαιρο, πιο γρήγορο και πιο παραγωγικό. Αναγνωρίζω ότι έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα πολλά, αλλά δεν γίνεται η ομάδα να βασίζεται πάνω του. Είναι πολυτέλεια να τον έχουμε σαν αλλαγή ή σε ορισμένα ματς βασικό, αλλά όχι να χτιστεί πάνω του ο ΟΦΗ του μέλλοντος. Άποψή μου. Ξαναλέω, με σεβασμό και εκτίμηση σε όλα όσα έχει έως τώρα προσφέρει.

    1. Έχεις δίκιο για τον νειρα, είναι καλός παίκτης, χρήσιμος αλλά και εγωιστής, βεντέτα και επιρρεπής σε κάρτες…

  11. Νίκη με ιωνικό για να έχει αξία η σημερινή…μετά με Ολυμπιακό και Απόλλων και 1 βαθμό να πάρουμε δεν με χαλάει

    1. Σωστο

    2. 3×3=9 θα κλείσει ο πρώτος γύρος.
      Στους 24 και σε απόσταση βολής από την πρώτη θέση (μιας νίκης αφού την ισοβαθμία με το γαυρο θα την έχουμε μετά που θα τον δικασουμε στο Γεντί).
      Ήσυχα και αθόρυβα, σαν όφις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

12 + 11 =